Första sidan    
  Hembygdsgården  
     

Ljustorps Hembygdsförening


Hembygdsföreningens föremåls samlingar

OBS! Du kan få texten uppläst. Klicka här.

Hembygdsgården skall spegla hur en traditionell bondgård såg ut från början av 1920-talet och framåt. Ett av köken är utrustade med möbler och föremål som visar hur det såg ut i ett bondkök från 1920 talet. Det var i köket man bodde och gjorde en stor del av vardagssysslorna. Här finns till exempel träkärl och ställningar för att separera grädden från mjölken innan separatorn kom. Alla föremål är autentiska och tillgängliga för besökaren. Det skall mera vara ett levande hem än ett museum.

Utöver de föremål som finns i de olika bostadsrummen finns en trappa upp en enkel utställning av de vanligast förekommande bruksföremålen från självhushållets dagar. Skomakarutrustning, snickeriverktyg av alla slag, laggkärl, pannor, grytor, hjonkorgar, hökontar mm. Bland mer ovanliga föremål finns en hel utrustning för att göra vattenledningar i trästockar. Det finns också en kyrkorgel i miniatyr.

I samlingarna finns de modeller som tagits fram för att åskådliggöra Nylandsforsen olika anläggningar, Lagfors bruk före 1870 och en vattendriven ramsåg.

Från skolans värld finns en hel uppsättning av planscher, griffeltavlor och några gamla skolbänkar.

Textilier har samlats i ett särskilt rum och omfattar kläder från sekelskiftet för helg och vardag. Linnevävnader från bygden såsom lakan och dukar. Schalar och spetsar av olika slag finns i samlingarna. Det finns även en fullt utrustad barnkorg gjord av björkvidjor från 1854. Bland arbetskläder kan nämnas flottar och skogsarbetarkläder.

Från februari 2002 till augusti 2008 har 79 st föremål ur samlingarna presenterats som månadens föremål. De olika föremålen presenteras här.

Föreningen har ett antal ljudupptagningar med berättelser på Ljustorpsmål från 1940-tal och framåt.

Socknens jordbruksredskap har samlats i ett museum vid Lögdö herrgård av Lögdö Bruk Intresseförening.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2008 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20080822
20231026