Första sidan    
  Hembygdsgården  
   

Ljustorps Hembygdsförening

 

Brödbakning

Hembygdsgårdens bagarstuga kan hyras ut för 100 kr per dygn.

På hembygdsgården serveras och säljs bröd som bakas i gårdens bagarstuga. Här nedan följer en beskrivning på hur detta bröd bakas.

Recept på bröd som bakas i vedeldad bakugn
För att baka behöver man : Bakugn, två kavlar, en randkavel och en kruskavel, spjölk att vända kakan med och en fjöl att lägga kakan på och skjuta in i ugnen samt en mjuk borste att borsta bort mjölet på kakan med, degskrapa eller kniv att skära degen med, mjölsikt samt en balja eller bunke att "stöpa" degen i med storlek beroende av hur stor deg man gör.
Degen till det mjuka brödet ska vara lös men ändå gå bra att baka ut, degen till det hårda brödet ska vara fastare, båda degarna bakas ut i vetemjöl.

Utbakning:
Tag upp en del av degen på bakbordet, ha rikligt med mjöl på bordet, forma degen till en limpa, skär till bitar som formas till bullar "ämnen" så där en 15-20 st som får vila på bakbordet med lite mjöl över tills de blir utbakade. En bra regel vid utkavlingen är : kavla inte så mycket på mitten, var noga med kanterna så de inte blir tjocka, använd först randkaveln, kavla vänd kakan, en bra regel när man vänder kakan är : lyft inte utan vänd som man vänder blad i en bok, när kakan är färdigkavlad använder man kruskaveln, kavla från mitten och ut mot kanterna. Var noga med att borsta bort överflödigt mjöl annars blir kakan gul vid gräddningen.

Mjukt bröd ca 50 kakor
2 pkt (100 gram) jäst
5 liter mjölk
5 hekto maragarin eller smör
2 matskedar salt
3 matskedar brödkryddor, anis, fänkål, kummin som stötes eller lägges hela i degen efter smak
1 liter ljus sirap (2 flaskor)
5 - 6 kilo rågsikt
1-2 kilo vetemjöl till utbakningen

Rör ut jästen i lite jummet vatten.
Smält matfettet och blanda i mjölken, varm till 37 grader.
Blanda samtliga ingredienser i degbaljan och låt jäsa i ca en timme, baka ut enligt ovan.

Hårt tunnbröd
Etapp 1
2 paket (100 gram) jäst
4 liter mjölk, ska inte värmas
2 matskedar salt
3 matskedar brödkryddor, anis, fänkål och kummin som stötes eller lägges hela i degen
1 liter havregryn
2 kilo rågsikt
Blanda ihop till en lös deg, täck över och låt jäsa i rumstemperatur i ca 12 timmar.

Etapp 2
Värm en liter mjölk (37 grader ) blanda i degen, tillsätt en matsked hjorthornssalt och rågsikt till en fast deg, utbakning se ovan, degen bakas ut i vetemjöl

Övning ger färdighet.

Lycka till !

Margareta Thunström

På bilden bakar Märta Rönngren och Lars Thunström bröd i hembygdsföreningens bagarstuga. Märta har kavlat ut ett ämne. Hon har avslutat utkavlingen med att använda kruskaveln vid sin vänstra hand. På bilden skall hon med spjölken lossa kakan från bakbordet. Lars håller i en fjöl och borstar av mjöl innan han skall in med kakan i ugnen.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2001 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20101121