Första sidan  
  Berättelser och brev

En fantasibilfärd genom Ljustorps väna nejder

Ljustorps Hembygdsförening

Då man traskat omkring bland villorna ute i världen och fått mer än nog av livets profana evigt enahanda, som fåfängans marknad i så rikligt måtto bjuder på, är man så innerligen väl i behov av en rogivande rekreationsresa genom väna bygder, där ett stilla och fridfullt liv i naturens lugna sköte är kombinerat med dagens upplevelser och nattens ro. En sådan rekreationsresa kan mycket väl förverkligas med vår fantasi-bil, som just nu står färdig att avgå upp genom den fagra Ljustorpsdalen. Priset för en sådan färd
— precis lika mycket som den här hemtrevliga broschyren kostar — är inte alls oöverkomligt, och resan är inte heller livsfarlig, ty jag själv i egen hög person — låg menar jag ju — blir chaufför och ställer fullgod borgen för de resandes liv och lemmar. Det enda betänkliga stället är Ostkustbanans övergång vid Stavre-viken, men då ännu inga avgångssignaler från loken hörts av varken i Sundsvall eller Härnösand, är således all fruktan överflödig.
— Alltså bila vi iväg med start från den s. k. "Röbron" över Ljustorpsån i högsommartid.
Vid Stavreviken ha vi två vägar att välja på, en backig, tungkörd och smal, Lögdö— Edsåker, och en i det närmaste backfri, lätt-körd och bred — inte alls den breda som leder till förtappeisen — som vi alltså väljer, och lunken blir bara en vanlig gästgivares, för att vi i fulla drag må kunna njuta av all Ljustorps härlighet; och skall jag i förbifarten försöka berätta om allt vad jag vet och — inte vet.

Sedan vi klarat Ostkustbanans övergång, går vår färd genom en kort men mycket vacker skog, i vilken vi i en lummig grönska upptäcker Stavre gamla prästgård, numera ett sannskyldigt Eldorado för stadens fattiga skolbarn i sommartid. Här residerade fordom en pastor Eriksson, kapellpredikant för Lögdö och Lagfors. En dag fick bemälde prästgård besök av två tiggarlappar, av vilka den ene gick in i köket till frun, och den andre stegade iväg in på expeditionen. Sedan frun undfägnat lappen i köket, uppsökte han sin kamrat hos prästen, därvid följande samtal på lappska kom igång: — "Fick du någon sup hos frun?" — "Nej, men om inte prästdj—ln varit hemma, så hade jag nog fått". Pastor Eriksson, som var fullt hemma i lappskan, invände på samma tungomål: — "En sup kan ni nog få, fast prästdj—ln är hemma".
Genom Stavre by, som har nipor och dalkju-sor i rik omväxling, fortsätta vi i "sakta mak" mellan vackra vitmålade bondgårdar till höger och vänster. Nedanför byn flyter Ljustorpsån i förening med Mjällån i en mängd konstbesynnerliga vindlingar och har med anledning därav fått namnet "Stavrevågan". I Stavre-bäcken, alldeles intill landsvägen, åka vi förbi en kraftstation som förser byn och flera angränsande med kraft och lyse.
Sedan vi passerat Stavrebäcken äro vi inne i Slätt med sitt vackra gästis. Nipornas mångfald ha vi nu bakom oss, och byn Slätt är nog i själva verket en grann slätt, som med anledning av sin bördighet sannolikt fordom varit sjöbotten. Här är oss skönt och gott att vara, och därför styr bilen själmant upp till gästis, där ett det härligaste kaffe med ny-bakade vetebullar — hembakade av gårdens väna tös — alltid finnes till hands. Men här på gården finnes också någonting annat, som vi inte saklöst kunna fara ifrån: oförfalskad grädde, socker och de allra läckraste — jordgubbar, vilka rarieteter gårdens samma väna tös för oss dukar upp. Utan minsta samvetsförebråelse göra vi hemgång på anrättningen, emedan vi därute sågo Ljustorps största och bäst ansade jordgubbsland, som renderar sin ägare hundratals kronor årligen. — Slätts gästgivaregård är nu en sådan i ordets rätta bemärkelse, åtminstone under den nuvarande regimen, och ordet uppskörtning finnes då inte i gårdens ordbok.

Vidare går vår väg förbi Slätts vita och vackra folkskola som till sin närmaste granne har ett blå bandshus, för vilket vi ha all anledning göra honnör och ännu längre fram ett nöjenas tempel, som vi i tysthetens tecken halka förbi. Därefter ha vi en utförs- och omedelbart därpå en uppförsbacke, vilka backar ha Mjällåbron som föreningslänk. Uppe på krönet av den senare upprullas för vår syn en den grannaste tavla av gröna ängar, gödda fält, där allting är ordentligt ställt: harvad åker, raka diken, men ingen utsikt ned åt viken, emedan sjö ej finnes här — inom hela socknen är det endast den stora byn Bredsjön som består sig med den grannlåten i sin omedelbara närhet. Den storslagna tavlan är i norr och väster omramad av de majestätiska Höglandsbergen, där uven i höstkvällen sjunger sorgesång i regnbegjuten björk, och Körk-berget, samt i söder av Hamre, Oppoms, Skäll-joms m. fl. skogsåsar, Borrberget ej förglöm-mandes, där man även försökt sig på malmbrytning; tavlan begränsas i öster av Frötu naäsen. Inom denna ram se vi en mångfald stora rödmålade bondgårdar med vita fönster och knutar. Vad som här mest fängslar våra ögon är egendomen Sanna — med. d:r Vik-landers barndomshem — med den jättestora linden i trädgården, och vidare Nordstrandska villan i Högland samt socknens vackra kyrka mitt oppe på det branta tempelberget. Bredvid henne har det unga Ljustorp sin Metropol, sitt Paradis, sin lustgård, sitt Eden, där det dagligen njuter i fulla drag av frukterna på kunskapens träd.
Under beundran av ovan antydda vackra tavla ha vi glidit sakta och obemärkt ända fram till tempelberget, som vi med all respekt inför ta oss en svängom förbi och äro så med ens inne på Mariaslätten, på vars mitt en vit, hemtrevlig bondgård tronar med handelsbod intill. Moriaslätten har en fris av vackra bondbyar runtomkring sig. I öster och söder ha vi Mellberg med Prästbole och Björkom, i väster och norr Lövberg, en del av Edsta samt Tuna och Gällvik, alla byar med vackra berg och skogsåsar bakom sig, vilka stå som skyddande vakter mot storm och ilar.
För att vår resa och reseskildring ej må bli alltför långtrådig och tröttande, kan det nu vara på tiden, att vi skruva opp ångan en liten smula, helst som vi så lite som möjligt böra ta intryck av syndaflodens styggelser i Edsta 1919, emedan vårt strålande resehumör därav kan ta skada, då vi ju resa för vad vackrast är. Vi kasta därför en flyktig blick uppåt Edsta med baptisternas ståtliga Betel och i närheten därav socknens grannaste bondgård, där fordom i långa tider bott en välärevördig riksdagsman i ett tidevarv, då ej sådana växte på var buske. Vår färd fortgår alltså i ett raskare tempo mellan Edsta och Lagfors, efter vilken väg vi i förbifarten skymta inbjudande bondgårdar och stugor i rik omväxling samt en delvis stenbunden och karg natur men inte heller i avsaknad däremellan av bördiga ängar och på andra sidan Ljustorpsån en närapå milslång välmående torparbygd, Lövbergsåsen kallad.
Syndaflodens förödelseverk är mera — för att inte säga mest — omfattande i Lagfors. Här ha dock spåren betydligt sopats igen medelst en dyrbar dammanläggning och en dito kraftstation. Men det behövdes pengar för detta byggnadsföretag och framför allt rätträknande ingenjörer för att återvinna Lagforsfallets spolierade jättekrafter. Sunds Bolag kunde dock uppbringa bägge dessa så viktiga faktorer, och ur förödelsens styggelse uppstod inom helt kort tid en kraftig, lysande tös som omedelbart började spela på sitt om-langsrika instrument. Tösen fick sig ock en större syster uppe vid Rundbacken, och nu sprida dessa ljusets barn lyse, kraft och värme ned igenom hela Ljustorpsdalen och ända nedåt kusten. På en dominerande kulle bredvid den nyuppförda dammen och kraftstationen se vi det åldriga av trä byggda Lagforskapellet, kuriöst därför, att det i olikhet med alla andra helgedomar i vårt land är — rödmålat. Här predikas nu en gång i månaden.
Ha vi nu på vägen upp till Lagfors varit med om många vackra ting och företeelser, så ha ändå det goda vinet sparats till sist. Den milslånga skogen Lagfors—Bredsjön, med en och annan rödmålad torpstuga här och där vid vägens kant, är hänförande att färdas igenom såväl vinter som sommar. I sommartid genljuder skogen av en tusenstämmig fåglasång natt och dag, och i vintertid, då majestätiska furor och granar stå skrudade i drivvit högtidsskrud, åker man i en den grannaste pelarhall, som är lika tjusig som trollens av guld och silver skimrande salar i det stolta Fuskberget där uppe i Bredsjön. Själva vägbanan är egendomlig i så måtto, att hon fortlöper längs efter en rygg av idel landsvägsgrus med naturlig slänt på bägge sidor, så att landsvägsdiken här äro obehövliga såsom ock grus-påkörning för vägens underhåll.
Men såsom allt annat jordiskt har även denna härlighet en ände, något som vi — kanske alltför fort — måste vidgå, då vi hunnit Lyckebron, övergången av Bredsjöån och inkörsporten till Bredsjön, de gamla Bredsjö-finnarnas forna fristad undan krigets fasor. Det var över Lyckebron som de ryska stridshästarna ej kunde komma, emedan bron — med anledning av finnarnas trolldom — rörde sig i motsatt riktning i samma tempo som de ryska ryttarna med sina stridshästar. För oss ligger nu bron så vackert stilla, och om ett par minuter äro vi framme på Bredsjöns så inbjudande väna stränder.

Åtskilliga gånger förut är den sevärda stora byn skildrad både i saga och sång, varför vi här hoppa över det kapitlet. I stället göra vi vår entré i ett storartat bönkapell som synes oss så vördnadsfullt, inbjudande och fridfullt, där det står på den täcka insjöns strand. En liten talltrast har en gång sjungit en vacker visa om detta kapell, vilken visa just nu dyker upp i mitt minne, varför jag tar mig friheten att här inne i templets helgedom för mina resenärer deklamera densamma:

"Mitt bönkapell det är så högt och stort,
utav en konstnär utan like gjort,
Det rymmer få och många lika lätt,
Och var och en har därtill friplats rätt.

Dess döm är vid och höjden omätbar,
Dess stil den mest antika världen har.
Dess prydnader en var uti sitt slag,
De bära alla samma mästerdrag.

Kapellet har en sångarskara stor,
Berömd såväl för basröst som tenor,
Den sjunger ej för mänskors gunst och gull,
Den idkar sången för sitt nöjes skull.

När sommardagen bryter sig i kväll
Och sprider frid utöver mitt kapell,
Och västerns kullar liksom altar stå
Med aftonrodnans röda dukar på,

Då blir så andaktsfullt det inom mig,
Jag går till gudstjänst över öde stig,
Där gran omskuggar ljungbevuxen häll,
En enslig mossbänk står i mitt kapell.

Där får jag sjunga ut i lov och bön
På grönklädd kulle vid den lugna sjön,
Och anden viskar utan ord och ljud
Sitt helig, helig, helig Herre Gud!

Och stjärnorna i tempeldömen blå
Sitt stumma amen svare däruppå.
Har ej till det du lyssnat någon kväll,
Så bliv då utanför mitt bönkapell."

 


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2009 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20091219