Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Utflykt till Edstabäcken

Lördagen den 11 juni ordnade hembygdsföreningen en utflykt till Edstabäcken, för att visa de lämningar som finns kvar från Edstabäckens storhetstid. Där fanns såg, hyvleri, linkskäkt, elverk, flera kvarnar, varav en var en tullkvarn, garveri, repslageri, hantverkare som smeder, skomakare, fällskinnsskräddare, glansstrykerskor, skräddare och vallackare. Vid vårfloden 1919 förstördes i stort sett allt. Olof Ulander har återskapat kartor över området, vilka visar hur det såg ut vid olika tidpunkter och med bilder och berättelser från olika håll gjort en översikt av Edstabäckens historia. Historien är dokumentarad i ett häfte, som kan beställas från hembygdsföreningen.

Nedan står Olof Ulander vid mikrofonen, Arnold Thunström håller högtalaren och till höger Lars Edstedt, vars familj har haft sin gård vid bäcken i flera hundra år. Lars har också skrivit om Edstabäcken i "Ljustorp förr och nu". De två första bilderna är tagna av Kjell Westerlind, övriga Olof Ulander.

Ovan lyssnar gruppen till en berättelse. Nedan jobbar Lars-Erik och Barbro Nilsson med att steka kolbullar tillräckligt snabbt till sugna deltagare. En trivsam paus med kaffe och smörgåsar erbjöds.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2001 Olof Ulander

Uppdaterad 20050703