Bilaga verksamhetsberättelse 2020

Bilaga
Hembygdsföreningens hemsida ”www.ulander.com/ljustorp” 2020.
Under året har 7 reportage publicerats på hemsidan. Reportagen har sedan även publicerats i Ljustorpsbladet. Det finns, 20201231, 220 st samtids och historiska reportage på hemsidan.
Under en 10-årsperiod drev Arnold Thunström ett antal studiegrupper sammansatta av personer med stor lokal kännedom för att dokumentera vilka som bott i torp och backstugor under den stora befolkningsexpansionen i Ljustorp under 1800-talet och inpå 1900-talet. Dessa bostäder, fastighetsbildningar, naturtyper och sociala sammanhang är nu till stor del borta.
Materialet dokumenterades i A4-häften i många olika versioner vilket med tiden gjort hanteringen svår samtidigt som många släktforskare efterfrågat informationen.
Det har länge känts som ett angeläget projekt att göra materialet mer lättillgängligt och nu har informationen i samarbete med databasexperten Olle Burlin digitaliserats och gjorts sökbart och de flesta kartorna har gjorts om för att bli mer lättlästa men den ursprungligt använda grundkartan har behållits för varje område. Viss kontroll och rättning av personnamn mot främst dödboken har gjorts.
Genom att utgå från ett personnamn får man utpekning på en karta eller kartor var personen bott i Ljustorp. Man kan också omvänt utgå från en viss fastighet få reda på vilka personer som bott där. De namn som mest används är ägare och typ familjefäder.
Ulf Lögdahl och undertecknad har några år funderat på att lyfta fram Ljustorpare som nått nationell ryktbarhet. Det projektet har kommit igång och genererat ett antal artiklar som publicerats under den tills vidare lågmälda rubriken ”Personnotiser”.
Länsmuseet fick under 2011 anpassa Ljustorps bilddatabas till det stora Europeiska projektet Europeana där Ljustorps bildhistoria gjordes sökbar. Under 2020 har riksantikvarieämbetet hört av sig då Europeana nu ställer starka formella krav på immateriella rättigheter på bilderna. För att uppfylla kraven krävs mycket arbete och då hembygdsföreningen aldrig sökt att bli publicerade på Europanivå fick projektet ta bort bilderna om de så önskade.
På hemsidan finns mycket material om hur fordon, regler, vägar och transporter i Ljustorp utvecklades under perioden 1920 till 1940. Nya sökfunktioner har införts som gör det möjligt att enkelt söka på fordonsägare, fabrikat och registrerings nummer
Hemsidan besöks av cirka 5 besökare varje dag.
Ljustorp 20210301
Olof Ulander

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2024 Olof Ulander
Uppgjord 20240301
Uppdaterad 20240301