Bilaga till Ljustorps hembygdsförenings
Verksamhetsberättelse för år 2011.


Aktiviteter kring hemsidan

Antalet besök på vår hemsida ligger stabilt med en svagt minskande trend sedan toppåret då Bilddatabasen invigdes. Sedan starten 2002 har 60 091 besök noterats (vid årsskiftet 2011/2012). De flesta besökare som hör av sig är utvandrade, eller släktingar till utvandrade ljustorpare. Man söker information om sina släktingar, bilder och var de bodde. Oftast kan de få hjälp med en del av sina frågor som kan kräva insatser av fler kunniga personer.

Årets antal besök blev 6 945, en minskning med 445 (6 %) besök. Trenden är svagt minskande. Övergången till färre nutidsreportage och mer historisk information fortsätter och har gett något färre besök.

I början på 2011 presenterades ett nytt mycket stort projekt på hemsidan: publicering och översättning av Ljustorps tingslags domböcker. Arbetet görs tillsammans med Gunnar Berglund, Mjölsätt, som drar det tyngsta lasset och som har utvecklat en stor färdighet i tolkningen av det svårlästa materialet. Vid årsskiftet hade så när som på några år hela perioden 1609 till 1736 gjorts tillgänglig för allmänheten via hemsidan. Åren 1698 till 1736 har indexerats med avseende på orter och personer, vilket gett 17 833 länkar in i materialet. En mindre del av materialet har transkriberats (överförts till vanlig datortext från äldre alfabet och handskrift). Något liknande arbete har inte upptäckts på andra hemsidor i Sverige.

Med utgångspunkt från det arbete som gjorts för hemsidan deltog Olof Ulander i ett projekt under året för att dokumentera stigar i Ljustorp med bl a GPS.

På hemsidan finns också en omfattande samtidsdokumentation som under året ökade med 5 st reportage till att omfatta totalt ca 140 st bildreportage från Ljustorp. En del av dessa har samlats och bildar tillsammans "Ljustorpsåret". I varje nummer av Ljustorpsbladet publiceras "Månadens bild" från Hembygdsföreningens hemsida. En del av nutidsreportagen(7st 2011), som först publiceras på föreningens hemsida, publiceras även förkortade i Ljustorpsbladet.

Ett antal artiklar med historisk inriktning har publicerats på hemsidan under året. Lars O Lundin skrev om torvbrytning på Stormyran, Olof Ulander skrev om Vargudden, Gunnar Berglund skrev om bynamnet Mjölsätt. Olof skrev också om skidbacken i Ljustorp, mordet i Edsåker, föreningens manuella spånhyvel och trappstegen i Trappstegsberget.

Bildspelet om Johan Molander visades två gånger under året, dels vid Laxsjöändan och dels på en cafékväll i Församlingshemmet, båda gångerna med ca 40 deltagare.

Arbete har gjorts, men inte avslutats, för att kunna lägga ut ytterligare bildspel på hemsidan.

Olof Ulander driver och utvecklar hemsidan. Under året genomfördes en större uppdatering av bilddatabasen. Dels infördes ett 50-tal nya bilder (totalt 2 012 bilder i bilddatabasen) och dels rättades fel som upptäckts och påpekats av besökare.

Ljustorps Hembygdsförening har sedan 2003 varit representerad via Olof Ulander i arbetet att på länsnivå utveckla hjälpmedel och stödja hembygdsföreningarnas digitalisering och registrering av foto och registrering av föremål i databasen Theodor. En större insats har gjorts för Haverö hembygdsförening och Ånge kommun under året.

Ljustorp 20120115

Olof Ulander

 

Copyright © 2012 Olof Ulander

Uppdaterad 20120115