Första sidan Välj bildspel Välj kapitel
Bakåt   Nästa sida

Vårfloden 1919 i Ljustorp

3. Vårfloden 1919

Sida nr 30

På lördagen den 10:e var man redo att publicera en uppföljning med några bilder från de värst drabbade områdena. Varken foto eller framför allt inte trycktekniken tillät så mycket bilder i tidningarna. De bilder som man fick fram i tryck var näst intill oläsliga. Jag har tagit med två stycken som framför allt visar hur lite allmänheten kunde se.

Alla sju (E4, Lögdö, Sanna, Högland, Gällvik, Tuna, Lagfors ) landsvägsbroar över Ljustorpsån blev förstörda. På bilden anas resterna av den nästa nybyggda bron över Ljustorpsån i Stavreviken som var en del i den viktiga norr södergående förbindelselänken. Bron var byggd i betong av bästa sort men det hjälpte inte när materialet runt landfästena eroderades bort. då bröts landfästena av och försvann helt spårlöst. Med broarna försvann också alla flottningsbyggnader i Ljustorpsån. Det gjorde att den viktiga flottningen av 2 till 300000 stockar inte kunde komma igång förrän till hösten.

Nästan exakt samma bildvinkel som ovan men ett riktigt fotografi om än skadat av silverutfall. Det känns svårt att förstå att så stora delar av en mäktig bro bara försvinner till synes spårlöst.

Bild nr 11917. Bilden togs av studentbeväringen i ingeniörstrupperna Allan Jacobsson och ställts till förfogande av Sundsvalls Museum.

Något kan också nämnas om vad som hände vid Lögdö bruk. Det blev en brådskande flykt för invånarna natten till söndagen då det gällde att skydda sig för alla eventualiteter. Vattnet har emellertid fyllt alla källare och det har inte varit utan svårigheter som matfrågan kunnat ordnas dessa dagar skrev ST. Vattnet gick upp till halva fönstren på inspektorsbyggnaden och tog med sig en stor del av grunden på herrgården och kontorsbyggnaden. Parken har förut varit vida beryktad för sin skönhet.. Nu är allt täckt med ett tjockt lager slam och grus. När man ser denna bild som är tagen från herrgården mot kapellet så framstår det som en försynens skickelse att inte hela kapellet drogs med i vattenmassorna.
Resterna av dessa skärningar kan man fortfarande idag se.

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20071112