Första sidan Välj bildspel Välj kapitel
Bakåt   Nästa sida

Vårfloden 1919 i Ljustorp

3. Vårfloden 1919

Sida nr 26

Deltalandskap i Ljustorp

Detta enorma vattenflöde ledde till att ån steg över alla breddar och hela Ljustorpsdalen blev ett deltalandskap som man formulerade det i samtida tidningsartiklar. Ljustorpsdalens förvandling beskrivs underbart fint av denna bild som tagits av Sören Lindgren far från Högland. Vad jag förstår stod han i kyrktornet och tog denna bild troligen på måndag eller tisdag. Det var regn och dis i luften vilket ger den jämngrå bilden. På stränderna kan man se att vattnet har börjat dra sig tillbaka 1 till 2 meter i höjd.

För att hjälpa till och förstå vattnets utbredning har jag tagit nästa bild.

Bilden är ,tror jag tagen, från exakt samma plats en mycket regning dag i oktober år 2000. Man kan skymta ån men det är allt jag kan se av vatten.
Här har bilderna lagts ovanpå varandra så att man förhoppningsvis kan se vad vattnet skulle täcka över om vi fick samma höga nivåer idag. Idrottsplatsen och alla byggnader där skulle ju försvinna men det verkar som det inte finns några hus på dessa vattennivåer. Om det nu skulle inträffa vart hundrade år med en liknande översvämning.
Skulle vi emellertid få en ny hundraårs översvämning så skulle det kunna se ut så här. Gideon Frölander i Öppom och Anna Forsström i Frötuna har båda berättat om Nordstrands storlada som flöt ner till Valbergs ställe, som låg på ingjan efter ån på Sannesidan. Den ladan måste vara synlig på den här bilden och det borde vara den i övre högra hörnet. Valbergs uthus hade följt med floden så det passade bra. Storladan fick stå kvar, sedan man pallat upp den på stenar. I det fallet var det också ordning på affärerna då Nordström fick ersättning för ladan. I den ladan höll man sedan till med danser. Det sägs att papps flutit genom vindsfönstret på Valbergs hus. Strax innan Ljustorpsån möter Mjällån blir dalgången smalare och här stannade bråte som följde med vårfloden, bl a hässjevirke . Fröbergs som äger marken där bärgade hässjevirke och sägs ha fyllt en hel lada.Ytterligare en historia från Anna Forström. En Feglin nere i Edsåker bodde nära ån men trots varningar och riskerna med Laxsjödammen , så flyttade han inte ur sitt hus. Vattnet steg och kom in i huset och farstun men Feglin satte sig bara högre upp i trappan mot vinden. Efter en stund kom pottan och flöt och den bärgade han med hjälp av kroken på sin käpp. En liten reflektion kan vara att det bara var äldre människor som råkade illa ut, de som borde ha haft livsvisdom för att kunna undgå skador.

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20071113