Första sidan    
  Bilder  
   

Ljustorps Hembygdsförening

 

De första motorfordonen i Ljustorp
Den första bilen i Ljustorp inköptes 1921 av Hugo Olsson och Adolf Forzelius och var en Nash på 40 hkr. Tyvärr har vi ingen bild på just den bilen. På bilden syns Viktor Hamrin Högland ( emigrerade sedan till Amerika ) i sin bil. Jag har inte lyckats lista ut vad det är för fabrikat på denna bil men gissar att den är tillverkad i Intervallet 1914 till 1920 och skulle då vara en av de första begagnade bilarna som kom till Ljustorp.
Bröderna Edéns bil 1926 kunde 4 st bröder tillsammans köpa en ny bil för då 3600 kr. Det intressanta är att bröderna tjänade sina pengar som snickare och drängar. Dvs det krävdes inte att man tillhörde någon förmögen familj för att man skulle kunna köpa bil. Var och en betalde ca 180 dagsverken så det måste ha krävts ett sparsamt leverne. Dagens bilar är väsentligt billigare kanske en tredjedel eller en fjärdedel, trots alla skatter.
1925 fanns det ca 80 000 bilar i Sverige dvs en bil på 76 invånare. 1950 hade antalet bilar 5 dubblats till ca 410 000 eller en bil per17 invånare. Bilarna kom sent till Ljustorp.
Buss 1921 1920 började Adolf Sundberg i Lagfors att med en nyinköpt bil av märket Saxon någorlunda regelbundna turer mellan hemorten och Ljustorp. Bilen avgick 2 ggr per vecka och tor kostade 15 kr ( 3 dagsverken för en arbetare ). Nästan samtidigt började Västman och Sjöström att idka biltrafik i Ljustorp. På bilden syns Västman med sin buss år 1921. Västman hade gjort iordning bussen själv av en lastbil. För att det inte skulle bli för kallt på vintern så ingick i servicen stora halmtofflor att sticka ned fötterna i.
Busslinjen Ljustorp Sundsvall startade år 1922 och bilden bör vara tagen ungefär då. Från vänster Gustav Bredín Åsäng och Elias Åhlin Ås som sitter i bussen. Troligen den första bussen med riktig kaross. Bussen ägdes av Axel Sjöström i Ås som sedan sålde den vidare till Adolf Sundberg i Lagfors.
Adolf Sundberg vid sin buss Bilden bör vara tagen i slutet på 1920 talet. Varje stolsrad passagerare hade på denna modell sin egen ingång
Johan Ulander med sin buss 1929 och hustrun Frida. Båda från Hamre. Det intressanta med denna bild är att bussen 1929 har fått en så mogen form. Man går in vid förarplatsen och föraren kan då ta betalt. På bara sju år gick man från det enklaste hembygge till denna tämligen slutliga arkitektur.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2001 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20011212