Första sidan    
  Årets Timråbo  
     

Ljustorps Hembygdsförening

 

Årets Timråbo 2006
Kommittén har enhälligt beslutat att utse
Björn Petré
att mottaga 2006 års utmärkelse

Björn Petré föddes den 13 oktober 1941 i Backe, Hoting. De tidiga barnaåren blev i Hoting och Älvsbyn och familjen flyttade till Bollnäs när Björn var i 6 års åldern. Så småningom följde sedvanlig skola med studier som utmynnade i studentexamen och Björn började sin bana som språklärare i franska och engelska. Efter tjänst som språklärare i Stockholm fick Björn ett FN-uppdrag vid UNESCO i Paris. Efter två år i Paris kom han så till Söråker 1967, 26 år ung och på den vägen är det.
Ala skola i Söråker har han varit trogen i 30 år och blev en populär och omtykt person. Hans ledstjärna har alltid varit att stödja och uppmuntra sina elever och skapa skoltrivsel.
Som mångårigt fackligt ombud på skolan och kontaktman elever-lärare blev han respekterad.
Björn var också med om att organisera Stud-Vux som senare blev Kom-Vux.
Det kan vara Björns uppväxt i bandymetropolen Bollnäs som gjort att bandyn löper som en röd tråd genom hans vuxna liv. Han har på ett eller annat sätt varit verksam inom Söråkers-bandyn i 35 år! Liksom inom skolan är hans ledstjärna att stötta och uppmuntra och inpränta betydelsen av laganda.
Dambandyn startades och flickorna lyckades så bra att man nådde div. 2.
Björn är medlem i Medelpads Bandyförbund sedan 70-talet och är också riksinstruktör i Svenska Bandyförbundet.
Björn är fortfarande verksam som lärare fast nu vid Vivsta- och Mariedals skolorna och är på "fritiden" en mycket eftersökt och populär reseledare, -guide på buss-resor, endags såväl som längre turer ut i Europa. Det började med Söråkers Trafik, Linjebuss och Cerise, men sedan fem år är det Byberg&Nordin som gäller. Skulle det bli någon tid över så är det sommarparadiset i Häggvik, Nordingrå som hägrar. En lugn vrå som varit i familjens ägo sedan 1945. En plats för total avkoppling!?
Texten hämtat från Kommittén för Årets Timrå-bo.
Bilden har erhållits från Bengt Andersson och är beskuren. Till vänster Björn Petré som lyssnar till ordförande i Kommittén för Årets Timrå-Bo, Alf Söderlund under prisutdelningen i Söråkers folketshus.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20070121