Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening


Medelpads-Centern firar Miljödagen i Ljustorp
Världsmiljödagen firas över hela världen och har firats varje år den 5 juni sedan den instiftades efter världsmiljökonferensen i Stockholm 1972. Centerns Medelpadsdistrikt firar världsmiljödagen varje år och 2008 var det Ljustorps Centerkvinnor och Ljustorps Centerparti som var arrangörer.
Festligheterna var förlagda till Ljustorps Församlingshem som utgörs av den pampiga kyrkoherdebostaden från 1850. På bilden ovan har gästerna samlats på baksidan av huset i den vackra parken.
Ordförande i Ljustorps Centerkvinnor Ulla-Britt Ulander höll i mötet och hälsar här gästerna
välkomna. Det var ca 70 gäster från Centerns olika Medelpadsföreningar som hörsammat inbjudan.
I en frågeslinga fick deltagarna testa sina kunskaper i miljöfrågor.
Tomat-Ås Ljustorp var på plats och erbjöd sina nyplockade produkter som hade stor åtgång.
Karin Bergfors berättade om böndernas system för att säkerställa en hög och jämn kvalite på sina produkter. Karin arbetar som revisor för kvalitetssystemet Svenskt Sigill och kunde berätta om hur olika olyckor eller skandaler lett fram till allt mer rigoröst säkerhets- och kvalitetstänkande.

Lennart Tjärnberg, ordförande för Ljustorpscentern, underhöll med sitt magiska dragspel som lockade fram en hel orkester vars välljud spreds över parken. Musiken, det underbart varma vädret, den sköna omgivningen och alla trevliga människor skapade en mycket trevlig stämning.

(Att det var ett dragspel som Lennart spelade på hördes inte. Det kom ingen dragspelsmusik från instrumentet. Längst upp på Lennarts dragspel står det MIDI, vilket innebär att det kommer elektriska signaler från dragspelet som går till en dator där man kan välja vilket instrument som man vill att signalerna skall låta som. Datorn bistår också med komp i önskat utförande.)

När det gällde köttet till middagen och grillningen var det inga genvägar till gott resultat. Här var det en ordentlig grill och erfarenhet som gällde för det goda resultatet. Från vänster Johan Sjöström, Gunnar Höglund allerstädes närvarande med uppmuntran och stöd ser på, och till höger Niklas Andersson.
Efter huvudrätten var det dags för kvällens höjdpunkt: utdelning av Centerns Miljöpris. Läs mer här!

Miljöpriset gick till Ljustorpsåns fiskevårdsområde, här representerade av styrelsemedlemmarna Cecilia Englund och Mats-Ingvar Perälä. De är flankerade av Lars-Erik Nordin och Niklas Edén båda från Timråkretsen.

Lars-Erik Nordin tackade alla de som ställt upp och gjort festen möjlig. Speciellt roligt var det att många unga krafter fanns bland de frivilliga, vilket bådar gott för framtiden.

 

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2008 Olof Ulander

Uppdaterad 20080606