Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Surströmming på hembygdsgården

Äntligen surströmmingsdags och fest på hembygdsgården. 40 personer mötte upp och festade tillsammans på surströmming och härligt god färskpotatis från Jan-Erik Melin i Skäljom. Kvällen var fin, lite ljummen och lite sol. Borden fick utökas i takt med att allt fler personer kom till.
På scenen på behörigt avstånd från surströmmingsätarna satt de som föredrog gravad lax, sill, ägghalvor, köttbullar och den lika goda potatisen.

Nedan förser sig Barbro Bergström med lite ost. På den undre bilden tre damer: Lilja Norberg, Inga-May Perälä och Ulla-Britt Ulander, som ivrigt ägnade sig åt sin surströmming.
Nedan har surströmmingskonnäsören, Margareta Thunström, rensat sin surströmming, lagt den på en tunnbrödssmörgås och ovanpå den lägger hon potatis, som försiktigt trycks ut över strömmingen som ett andra lager. Sedan är det bara att njuta mmm.

När strömmingen väl är avnjuten är det dags för kaffe, som intas inne i hembygdsgårdens ombonade värme. Till höger njuter Ingegärd Lögdgren av sitt kaffe.

Nedan samtalar Londonbon Hassan Mohamed med sin hustru Ingrid född Rönngren, skymd till höger i bilden medan Kjell Pettersson och Britt Jonsson lyssnar.

På bilden ovan är Torsten och Aino Sundberg inbegripna i ett samtal med Hervor Wrang. Nedan samtalar Barbro Nilsson med sommarboende i Röje.
Skymningen sänker sig över dalen och hembygdsgården. Allt skall diskas och städas undan. På bilden ovan diskar Ethel Perälä och Inger Andersson torkar.
Det blir några som dröjer sig kvar i ett eftersnack. Surströmmingen från Oscars var bra! På bilden till höger sitter Rolf Malm och nedan Birgitta Ulander, båda från Upplands-Väsby. Birgitta med sina rötter från Skäljom.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2001 Olof Ulander

Uppdaterad 20050807