Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
    Aktiviteter juni

Ljustorps Hembygdsförening


Slåttanna
En hembygdsgård kräver en ständig omvårdnad för att vara vacker och funktionell. En del perifera gräsytor slås bara en gång under sommaren medan de centrala gräsytorna som skall vara gräsmatta slås med maskin varje vecka. De perifera gräsytorna slås i slutet av juli och har fått namn efter höskörden nämligen "slåttanna". Tills slåttanna samlas kanske 15 personer som hjälps åt med arbetet som görs på ett par timmar en kväll. Efter arbetet samlas man i köket och äter den gamla rätten kams med messmör och lingonsylt och har trevligt.
Arbetet med räfsan är den mest traditionella delen. Inte ens på en hembygdsgård kan lien hålla stånd mot röjsågar och klippmaskiner. Lien har fördelen framför röjsågens plaststräng att den skär av växten med ett rent snitt som inte infekteras och skadar växten. Ytor med känsliga växter skall därför slås med vassa knivar/liar för att inte succesivt utarma ytan på känsliga växter. Nedan arbetar Bernt Mattsson och Björn Andersson med röjsågar.
Valle kör gräsklipparen som han brukar göra under hela sommaren. I bakgrunden sitter två höftledsopererade och samtalar, Tore Dahlin och Margareta Thunström.
Ovan vilar Torsten Sundberg på räfsan. Nedan väntar belöningen i hembygdsgårdens kök. Kams finns färdigt i den stora kastrullen på spisen.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2001 Olof Ulander

Uppdaterad 20040820