Bilaga till Ljustorps hembygdsförenings
Verksamhetsberättelse för år 2010.


Aktiviteter kring hemsidan

Antalet besök på vår hemsida blev nästan exakt samma som 2009 nämligen 7390 (7587) under året. Sedan starten 2002 har vid årsskiftet 2010/2011 53146 besök noterats. De flesta besökare som hör av sig är utvandrade, eller släktingar till utvandrade ljustorpare. Man söker information om sina släktingar, bilder och var de bodde. Oftast kan de få hjälp med en del av sina frågor som kan kräva insatser av fler kunniga personer, främst Arnold Thunström.

I början på 2010 publicerades ännu en bok av Anders Olof Berglund "Berättelser och brev från Bygden". Boken eller häftet publicerades första gången 1924 och är nu mycket svårt att få tag i fysiskt.

I augusti blev föreningen inbjuden att tala om Skogens folk på en exkursion, som anordnades av Mittuniversitet inom ramen för ett internationellt seminarium om skogen. Olof Ulander höll föredraget på engelska på Rigåsen och en svensk version publicerades på hemsidan.

Lista på kulturhistoriska Ljustorpsanknytna rapporter på Länsmuseet presenterades med länkar på hemsidan.

Med utgångspunkt från det arbete som gjorts för hemsidan deltog Olof Ulander i två projekt under året, dels att dokumentera stigar för besökare med bl a GPS och dels att ge input till projektet Karta för kulturen i Timrå.

På hemsidan finns också en omfattande samtidsdokumentation som under året ökade med 11 st reportage till att omfatta totalt ca 135 st bildreportage från Ljustorp. En del av dessa har samlats och bildar tillsammans "Ljustorpsåret". I varje nummer av Ljustorpsbladet publiceras "Månadens bild" från Hembygdsföreningens hemsida och en hel del av bildreportagen, som först publiceras på föreningens hemsida publiceras även förkortade i Ljustorpsbladet.

Antal ljudberättelser på hemsidan ökade genom att reportaget "Utflykt till den tidiga elektricitetens dagar" försågs med berättelser från deltagarna.

Olof Ulander driver och utvecklar hemsidan. Under året har det påbörjats en uppstramning av lay-outen.

Ljustorps Hembygdsförening har sedan 2003 varit representerad via Olof Ulander i arbetet att på länsnivå utveckla hjälpmedel och stödja hembygdsföreningarnas digitalisering och registrering av foto och registrering av föremål i databasen Theodor.

Ljustorp 20110123

Olof Ulander

 

Copyright © 2011 Olof Ulander

Uppdaterad 20110123