Söktips

För att unikt kunna identifiera personer så använder vi numera personnummer.
För att identifiera personer i våra gamla domböcker så använder man förutom personens för- och efternamn också personens hemvist – t.ex. Olof Månsson i Edsta. Detta kan naturligtvis ge upphov till tveksamhet huruvida samma namn (och hemvist) tillhör en och samma person. Det var t.ex. inte ovanligt att far och son hade samma namn och att sonen dessutom ärvde hemmanet. Ett exempel på detta är 3 generationer Lars Larsson i Tuna. Ibland, men inte alltid, skiljer man i domboken på sådana fall genom att ange generation med ’äldre’ eller ’yngre’ – t.ex. Lars Larsson äldre i Tuna.

Ett annat problem med identifiering får man då personer ibland flyttar från en hemvist till en annan. Ett sådant exempel är Lars Hansson i Smöråker och Lars Hansson i Tuna som visar sig vara samma person som flyttat från Smöråker i Stigsjö socken till Tuna i Ljustorp omkring år 1712.

Ytterligare ett problem med att identifiera personer i våra domböcker är att deras namn uppfattas och skrivs på olika sätt vid olika tillfällen. Några vanliga exempel är följande:
Jon – Jan – Johan, Jonsson – Jansson – Johansson
Ersson – Eriksson
Pålsson – Påvelsson
Det innebär att för att söka efter t.ex. personen Johan Johansson så bör man även söka efter Jan Johansson, Jan Jansson, Jan Jonsson, Johan Jansson o.s.v..