Första sidan  

Nytt om guldruschen 1930.

Ljustorps Hembygdsförening

Knappt har vi smält Martin Lindbergs nyskrivna pjäs, "Guld och Gröna skogar", som spelades i Ljustorp den 16 oktober 2012 förrän nya uppgifter om Guldruschens huvudperson Lindström kommer. Pjäsen handlar om en händelse i början på 1930-talet i Ljustorp där bygden greps av guldfeber sedan en man, Lindström kommit och sagt sig kunna visa var guldet fanns. Läs hela historien här.

Vid en guidning genom Ljustorp för deltagare i Hembygdsförbundets Riksmöte berättade Olof Ulander även kort om Guldruschen. Åke Hofvenstam från Järbo kunde då berätta att Lindström innan han kom till Ljustorp spelat upp samma bedrägliga historia om guld även i Järbo. Ljustorparna köpte även sin borrmaskin från Järbo.

Järbo-folket har inte velat skriva ned sin historia då det tyckt att den var för skämmig för att föras ut i ljuset. De nya uppgifterna visar att det var kvalificerat bedrägeri från början till slut även i Ljustorp.

Det finns i alla fall två tidningsartiklar från Järbo som Åke Hofvenstam ställt till förfogande. Den första kommer från den nedlagda tidningen Norrlands posten och den andra från Arbetarbladet som fortfarande existerar. Mycket i artiklarna känns igen från Ljustorp.

6Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2013 Olof Ulander

Uppdaterad 20130606