Första sidan Välj bildspel Välj kapitel
Bakåt   Nästa sida

Vårfloden 1919 i Ljustorp

5. Kan det hända igen?

Sida nr 48

20010911 drabbades Ljustorp av många mindre och större skador. Sidovägar skars av såsom här vägen upp mot Hamre där Skäljomsbäcken ökade sitt flöde kraftigt på samma sätt som 1919.

Även vägen upp mot Stavrebodarna skars av helt av Stavrebäcken.

På denna bild är det Aspån som underminerat bron vid Lögdö. Arne Ögren upptäcker skadan och stoppar trafiken.

Samma morgon vaknar Arnes syster Karin Höglund som bor vid Stavrebäcken efter väg 331 mot Viksjö av att det åskade. Då åskan bara fortsatte måste man undersöka saken och det visade sig att det var storstenar i bäcken som slungades mot varandra och åstadkom ljudet. Det var stor förödelse efter ån. Maken gick då för att kolla bron över bäcken och fann att den hade satt sig kraftigt och vägen stängdes av och bron fick senare byggas om innan den kunde trafiksättas. Förstärkningen bestod i att lägga sprängsten efter slänterna på uppsidan men det kändes mer som ett återställande än en förstärkning inför liknande eller större flöden.

Med bron över Stvavrebäcken och Aspån ur trafik var Ljustorp, Viksjö mm av med sina vanliga vägar mot centrala Timrå och Sundsvall.

Som framgår av bilden finns det inget under asfalten åt sidorna. Det var ändå en man i 60-årsåldern som skulle fram, tog chansen och körde med sin bil över. Den gången gick det bra men man kan jämföra beteendet med vad som hände 1919 då det var män i samma ålder som tog risker och omkom.

Här visas bron över till Högland. Som syns ligger brobalken direkt vid vattenytan och vattnet har också gått upp en bit på bron.

Vägverket beställde ut en lastbil med kran till bron för att snabbt kunna plocka bort skräp som kom farande efter ån. Som framgått tidigare var vattennivån i detta område minst 2 meter högre 1919. Den här bron hade förstörts av 1919-års flöde.

De här två bilderna nedan ger en uppfattning om flödet i Lagfors år 2001 till höger och 1919 nedan. Stenen till vänster är densamma som den som dammporten vilar på nedan.

1919 kunde Laxsjön ta hand om en hel del vatten och vattennivån steg med 1,2 meter i sjön. Eftersom flödet verkar vara klart lägre 2001 är det rimligt att antaga att Laxsjön även denna gång kunde ta hand om en stor dela av överskottet. Rimligtsvis gick också en del av vattnet 2001 genom kraftverket vilket försvårar jämförelsen.

 

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20071113