Första sidan Välj bildspel Välj kapitel
Bakåt   Nästa sida

Vårfloden 1919 i Ljustorp

3. Vårfloden 1919

Sida nr 34

De flesta bilder som man får se saknar datering och kompletterande information. Så även denna bild som jag fick syn på hos min svåger Gustav Edén. Löven är utslagna men lägderna är inte utväxta och slagna. På andra sidan ån syns Lövberg. Det ser ut som om bilden skulle kunna ha varit tagen översvämningsåret 1919 och att man ville visa hur vattnet gått fram . Men bilden känns lite poänglös. Vad ville fotografen egentligen visa?

Vad händer om man gör en delförstoring och tittar på centrum av bilden? Man kan ju se att stora områden är täckta med vatten , slam och grus fortfarande vad som borde vara i början på juni. Att det verkligen är olycksåret 1919 torde det inte vara något tvivel om. Det var hit bönderna kom för att hämta grus flera årtionden efteråt.
Låt oss titta på en samtida karta. Man känner igen Nygrens gård i Lövberg via den högra pilen. Vägen som går ned över ån syns via det vänstra strecket. Det går att följa vägen på bilden genom kurvan ned förbi Gråtssvedja ladan där ett barn kunde höras gråta enligt folktron, ett barn som en gång i tiden blivit dödat just där. Hela bropartiet är dock borta. Kanske är det just detta som fotografen ville visa. Att den gamla invanda bron och anslutningsvägar hade spolats bort. Det intressanta för dåtiden var det som inte fanns på bilden.
När bron byggdes upp igen fick den förmodligen samma typiska utseende som den som försvann i vattnet och den fick detta utseende. De badande är Elof och Martin Nygren. Under bron till vänster kan man också se uppbyggda riskkanter förankrade med stenar ovanpå för att underlätta flottningen.

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20071112