Välj kapitel Välj bildspel
Föregående bild Nästa bild

3. De första åren med motorfordon

De första motorfordonen i Ljustorp

Sida nr 16

Kunskap om de första motorfordonen i Västernorrland finns att hämta på Landsarkivet i Härnösand. Där finns den allra första liggaren, där det med bläck är inskrivet den första bilen. Den första ansökan om registrering finns också bevarad. Det var
Axel Teodor Rosell (1886-1963) i Härnösand som inkom med en skrivelse till Länstyrelsen. Skrivelsen inleddes med "Till Konungens befallningshavare …". Den 31 juli 1907 besiktigas den första bilen i Västernorrland och får ett igenkänningsmärke Y1. Rosells fordon blev godkänt för 2 passagerare som mest och fordonet blev också godkänt för yrkesmässig trafik.

Fram till första världskriget var andelen motorcyklar som registrerades högt. Den 18 februari 1916 övertar en av samhällets tungviktare, J A Enhörning, igenkänningsmärket Y1 och registrerar en 10 hkr stark encylindrig bil för 2 personer. Samtidigt inregistrerar han en större bil, en Minerva, på 18-36 hkr med 4 cylindrar och plats för 6 personer. Minervan får igenkänningsmärke Y2.

Redan tidigt finns många yrkesgrupper representerade i registret, ex arbetare, fotograf, folkskollärare, gästgivare, källarmästare, smed, slaktare, disponent, agent och grosshandlare.

Första världskrigets brist på fotogen hade lett till en utbyggnad av kraftverk i många små bäckar och elektricitet fanns i många gårdar för lyse och tröskning, telefonin hade börjat byggas ut i Ljustorp, tågtrafik hade inte nått området men fanns i alla fall i Sundsvall. Kultändarmotorer och ångmaskiner för sågning och tröskning hade börjat användas i Ljustorp. Det var en tid av stora tekniska och industriella framsteg. Bilindustrin hade industrialiserats och löpande bandprincipen hade gett priser som många kunde betala. Tiden efter första världskriget hade bilen, ute i världen, blivit ett bruksföremål med ett klart bruksvärde. 1920 var tiden mogen för Ljustorparna att prova på motorfordon..

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2010 Olof Ulander

Uppdaterad 20100314