Bildnr: 10334
Från Rogsta, Ljustorp Socken, Timrå, Medelpad, Västernorrland 
Fotot är daterat till före 1900 
Fotograf : Okänd 
 
Övrig information om bilden :  
Den gamla bebyggelsen i Mellberg, i förgrunden ligger Tilda Nygrens bagarstuga. Till höger ligger den gamla skolan. Skolans vedbod ligger strax till vänster om Tildas bagarstuga. Ytterligare ett stycke till vänster ligger gamla skolans bagarstuga. Alldeles framför kyrkan ser vi kyrkstallarna, som flyttades bakom kyrkan. Gideon Frölander är uppgiftslämnare. 
Olof Ulanders text: Till vänster bagarstuga för den gamla skolan. I bagarstugan fanns det också plats för skolläraren Lundblad att snickra. Där gjordes bl. a en liten kyrkorgel som nu finns på hembygdsgården och den fina grinden har han säkert också gjort, en statussymbol på den tiden. Sedan skolans vedbod, nästan mitt i längst ned ligger ännu en bagarstuga som tillhörde Tilda Nygren och längst till höger den gamla skolan från ca 1840. Tilda Nygren, född Åkerblom, var skolans mycket uppskattade vaktmästare och skötte det mesta. 
Nedanför den stora muren till kyrkogården finns en stenhälla som skolbarnen vackra dagar tyckte om att sitta på när de åt sina medhavda smörgåsar. 
 
Personerna på bilden är från Vänster: Johan Vilhelm Lundblad, Lars Videll.

För beställning av foto eller användning av ett foto, skicka mail till Ljustorps hembygdsförening: Olof(at)Ulander.com.
All copyright förebehålles Ljustorps hembygdsförening.