Första sidan  

Ljustorpsveckan 2019

Ljustorps Hembygdsförening
 

Hembygdsdagen söndagen 20190707

Hembygdsdagen inleddes som vanligt med gudstjänst med präst Arne Lannstål och kantor Agneta Granlöf. Anna Nyberg förgyllde gudstjänsten med sin sång.

Hembygdsföreningens tema för dagen var "från får till tråd" med en satsning på barnen.

Anna-Karin Sjödin gestaltade Pippi Långstrump till små och stora barns förtjusning. Maria Andersson med sitt syskonbarn Lovelia Andersson gillade Pippi.
Rosetta Doré ställde ut två av sina får som Åsa Eriksson tillsammans med brorsbarnet Odd studerade.
Anna Eriksson visade olika metoder för att göra fårens ull spinnbar till tråd. Till vänster en handkarda och till höger en maskin för kardning av ull. Anna visar upp kardad ull ur vilken man drar fibrer som spinns till en tråd.
Med ny kemi blir "såpbubblorna" gigantiska till barnens glädje.
 
Ljustorpsbladet 25 år firas med byfest söndagen 20190707
Att Ljustorpsbladet som gratistidning lyckats överleva i 25 år tyckte tidningens styrelse och Sockenföreningen var väl värt att fira med en fest för Ljustorparna. Ljustorp är namnet på den småort, som består av delar av byarna Mellberg, Rogsta och Öppom som Statistiska Centralbyrån definierat det. Ljustorp är också namnet på det distrikt, som riksdagen beslutat om. Det överenstämmer med de tidigare begreppen socknen, kommunen och församlingen. Till vardags tenderar det att förenklas till byn Ljustorp, därav byfest för Ljustorpare.
Festen inleddes med grillat för att mätta magarna.
Det bjöds på hamburgare med Ljustorps variant av halloumi från Lövbergs gårdsproduktion med ostmästare Magnus Isaksson. Nils-Henrik Eriksson till höger serverade hamburgare med kött från den egna gården Rogsta. De flesta valde traditionellt kött till sina hamburgare.

Initiativtagarna till festen, Lena Liljemark och Tina Tjärnberg-Forslund, talade om vikten av att ha ett samhälle som håller ihop och gemensamt kan göra saker genom samverkan i exempelvis föreningar och att man känner varandra och också har roligt tillsammans. De ville därför instifta en årlig Ljustorpsvecka där företag och föreningar koncentrerat förde fram sin verksamhet till allas glädje. Vidare ville man med en ny symbolisk utmärkelse, Guldkotten, lyfta fram särskilda insatser.

Guldkotten skulle ges till "årets företagare", "årets gröna företagare" och "årets hedersomnämnande".
Tanken är att ha en särskild grupp i framtiden för att utse kommande Guldkottar.

Ljustorpsbladet har kunnat komma ut under 25 år genom ideella insatser av många i en lång kedja och alla fick ett tack. Tacket innefattade sponsorer, annonsörer, ekonom, redaktör, journalister och distributörer.
Redaktörer som varit centrum för tidningen har under åren varit Marianne Hansson, Sara Östman och Lena Liljemark.

Den första Guldkotten blev ett Hedersomnämnande som delades ut av Staffan Eriksson ordförande i Hembygdsföreningen till Olof Ulander för insamlande, dokumentation och tillgängliggörande av Ljustorps historia på ett sätt som väckt uppmärksamhet långt utanför Medelpads gränser.

Gunnar Höglund fick också en Guldkotte som Hedersomnämnande för viktiga insatser för bygden i olika föreningar. Freja Tjärnlund, tidigare ordförande i kyrkans församlingsråd delade ut Gulldkotten.

Gunnar tog tillfället i akt att berätta om hur Bygdegården köptes tillbaka från kommunen. Läs mer här om Bygdegården och lyssna till en tidigare inspelning av Gunnars berättelse.

Bröderna Oskar och Alexander Westerlund fick utmärkelsen "Årets gröna företagare" som efter ett lyckat generationsskifte tillsamman driver Westerlunds jordbruk med köttproduktion och hjälper till att upprätthålla och vidareutveckla Ljustorps jordbrukartraditioner
Ninos Yako, som driver Ljustorps Handel fick Guldkotten av Tina Tjärnlund-Forsberg ordförande i Idrottsföreningen. Ninos fick utmärkelsen för driftig utveckling av affären och utvecklandet av Ljustorps handel som mötesplats.
Närbild av en av de fyra utdelade kottarna. Det är naturliga kottar som sprejats med guldfärg så alla är olika.
 
Cafékväll med klädinlämning på Betelkapellet måndagen 20190708
Edsta Betel Country Band spelar och sjunger en mycket behaglig country. Från vänster sångaren Rickard Söderlund, Björn Nygren, Britt Grothage, Morgan Grothage och Kristoffer Nygren på percuisson.
De kläder som man kan lämna in den första måndagen varje månad sorteras på kategorierna women, man, children och baby. Se säckarna i bakgrunden av bilden. När en säck är full bärs den upp på kapellets läktare. Ca 4 ggr per år samverkar man med en organisation i Örnsköldsvik som ordnar frakten av ca 12 ton kläder till östra Ukraina. På bilden är det Gullvi och Nathalie Nygren som sorterar kläder.
Per Nygren berättade om några av de insatser man gjort för att stödja utsatta människor i östra Ukraina. Till ett barnhem har man byggt en stor samlingslokal som kan användas både av barnhemmet och som kyrka. Byggnaden uppfördes med block som producerats i Örnsköldsvik och restes med många ideella krafter från Ljustorp.
 
Tisdagsvandring 20190709
Elisabeth Nilssons tisdagsvandring samlade den här dagen 24 personer. Efter att ha begrundat vilka deltagarna var, vädret, myggläget ooch önskemål beslöts att kvällens utflykt skulle bli att bestiga det brandhärjade Burberget.
På väg uppför Burberget på den sida som klarade sig från branden 2018. Elisabeth Nilsson i förgrunden. Foto Lena Liljemark.
Uppe på Burbergets krön med Lage Sjöströms stuga. Branden kom ända fram till stugan som brandmännen ändå kunde rädda. Utsikten är lyckligtsvis helt oförstörd. Foto Lena Liljemark.
 
Tomat Ås hade extra öppet under Ljustorpsveckan på onsdag 20190710
Marie Kårström ordnade fram en mycket god lunch bestående av ostpaj och fantastiska grönsaker till Ulla-Britt Ulander. De helt nyplockade grönsakerna får en rundare och fylligare smak än tomater som har gått hela transport- och kylkedjan.
Inspirerade av den goda smaken blev det köp av många tomater.
 
Ljustorps Centerkvinnor ordnade cykling för Hoppets stjärna onsdag kväll 20190710

Tanken med arrangemanget var att skapa en trivsam aktivitet som fick extra mening genom att hela intäkten gick till Hoppets Stjärna.

Deltagarna fick välja på flera olika sträckningar. Man kunde cykla hela vägen runt Lagfors eller delar därav eller en kortare sträcka runt Arkeologikullen.

Efter cyklingen bjöds det på varm korv, kaffe/saft och kaka.

Cyklingen lockade 25 deltagare och inbringade 1 150 kr till Hoppets Stjärnas verksamhet.

Ljustorps frivilliga brandkår ställde upp med sin utryckningsbil för att vara nära till hands vid en eventuell olycka, från vänster Erik Edén och Johan Sjöström.
Tre glada cyklister från Fuske, Nathalie Nygren, Gullvi Nygren och Britt Grothage.
Många cyklister vid Tunbron. Märit Abrahamsson var tidigt ute och höll god fart.
Lena Liljemark höll god fart uppför den långa backen i Edsta för att sedan ta grusvägen från Lagfors över Lövberg tillbaka till Bygdegården. Bra kämpat!
Familjen Susanne Johansson från Söråker passerar över Edstabäcken väl sammanhållna.
Första vätskekontrollen strax efter Edstabäcken sköttes av Inger Sjödin Andersson.
 
Bilbingo torsdag kväll 20190711
Ljustorpsvecka eller inte, är bara vädret rimligt blir det fulla parkeringen och större kan det inte bli.
 
Musik i sommarkväll i Lögdö bruks kyrka torsdag 20190711
Kvällens "Musik i sommarkväll" bestod av från vänster Anders Åkered och Göran Månsson. Båda är klassiskt skolade och spelade både folkmusik och barockmusik med virtuos skicklighet och en variation av musikinstrument, så kvällen gick fort.
I slutet av konserten efter att ha spelat på 5 olika flöjter tog Göran Månsson fram sin subkontrabasblockflöjt och lyckades locka fram ännu mer spännande toner och musik till åhörarnas uppenbara förtjusning.
 
Minimarknad vid Bygdegården under fredagen 20190712
Publiktillströmningen var inte omedelbar och stark, så det fanns fynd att göra.
Populärast var det att ta en glass eller kaffe och sitta på Ninos veranda och umgås.
Disa Eriksson flög över "studsmattan" i den uppblåsbara borgen under mammas vakande öga.
PRO med sin ordförande Margareta Edén, sittande till höger, passade på att marknadsföra sin organisation.
Marie Öberg sålde egna produkter som fint flätade glasögonfodral och väskor gjorda av färgglada omslagspapper. Själv köpte jag spännande ge-bort-kort med Maries unika design.
 
Brännbollsturnering med pubkväll på idrottsplatsen, fredag kväll 20190712.
Brännbollsturneringen blev en succé som lockade 8 lag och många åskådare.
Koncentration, kraft och balans. Bollen är i luften. Emil Edén slog långa bollar.
Stor anspänning, hade också Dameana Binjamen, men med en helt annan teknik.
Det blev en del home runs. Här springer Karl-Henrik Wedin i mål
Det vinnande laget "Mammas pojkar". Från vänster Daniel Nyman, Emil Edén, Karl-Henric Wedin, Robert Lindbäck, Andreas Sjödin, Mikael Olsson samt coachen Oliver Sjödin. Foto Anna Modéer.

"Ljustorps tält" och ordningsvakt fanns på plats för ett riktigt firande efter brännbollstävlingen.

(Tältet ägs av Ljustorps IF, Bygdegården, Ljustorps handel, Sockenföreningen, Lövbergs ostar & gårdsproduktion)

 
Hässjning i Björkom under lördagen 20190713
Helena Söderlund berättade att hon varit med och satt upp en hässja under lördagen i Björkom. Mats-Ingvar Perälä kunde berätta att man i flera år pratat om att sätta upp en riktig gammaldags hässja. I lördags gjorde man slag i saken. Något som passar utmärkt i en Ljustorpsvecka. De som satte upp hässjan var bl a Helena och Eskil Söderlund, Ethel Perälä, Siv Nordin, Mats-Ingvar Perälä, Per Nygren m fl. Foto Linnéa Perälä
Den färdiga hässjan bestod av 2 len. Eskil Söderlund funderar på om han skall städa mer i nederkant. Foto Linnéa Perälä
 
Besök på Lövbergs ostar och gårdsproduktion på lördag 20190713.
Det var en mycket behaglig upplevelse att kliva in på gårdstunet hos Lövberg produktion. Fullt med människor som satt behagligt och fikade inramade av en vacker omgivning där Ljustorpsdalen skymtade i bakgrunden och gav djup till upplevelsen.
Ljustorps ostmästare Magnus Isaksson, i enligt egen utsago, Sveriges minsta mejeri. Till vänster de kar som ostmassan produceras i. Magnus, som före detta svetsare på rostfritt stål, har själv byggt karen. På hyllor förvaras ostformar och sildukar. Utanför bild finns kyl för förvaring av bakteriekulturer och utrymmen för färdiga ostar och förpackningrum.
Olle Liljemark sålde gårdens produkter och hade svenska såväl som utländska kunder under dagen.
Efter att ha gått runt på gården var det skönt att få vila med kaffe och hembakat gott bröd. Från vänster Lennart och Annika Lindkvist och Elise Hagberg, alla tre släktforskare med band till Ljustorp. Till höger Ulla-Britt Ulander.
 
PRO ordnar träff för alla pensionärer på Björkängen på lördag eftermiddag 20190713.
Vädergudarna var nådiga och borden ute fylldes av människor i samspråk, men de flesta föredrog att äta sin korv och dricka sitt kaffe under tak. Höjdpunkten var när den egna orkestern, med bla a Ossian Eriksson, Mait Härén, Birgitta Edlund och Bo Bjurström, drog igång och lyckades locka upp några par på dansgolvet.
 
Vandring efter Edsta fäbodstig till Edsta fäbodar söndag 20190714

Det var 27 personer plus 1 bebis och 2 hundar som vandrade till Edsta fäbodar, där Björn och Inger Andersson tag emot.

Elisabeth Nilsson har hittat en rar växt, en granblomma? Foto Lena Liljemark

På fäboden bjöd Lövberg Gårdsproduktion på fäbodmat i form tjockmjölk, rörost och handkärnat smör,
berättar Lena Liljemark från söndagsutflykten. Foto Lena Liljemark

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2019 Olof Ulander
Uppgjord 20190710

Ändrad 20190718