Mötesprogram 20170314
Kläder, mat, möbler, hemarbete, skola, barn, badrum, toa, hushållsmaskiner

Möteskalender

Studiecirkelmöte Nr 3, 20170314/

Barn

Ljustorps Hembygdsförening

Studiecirkel 1950-1960-tal
i Ljustorp

Att växa upp Tuna by i Ljustorp på 50-talet.
Ulla-Britt Ulander född 1946 och Britt-Marie Nordin född 1948 växte båda upp i Tuna by i Ljustorp och var kamrater under uppväxten. Tillsammans försöker de minnas vad de gjorde som barn.
Allas mammor var hemma med barnen under hela uppväxten. Föräldrarna var bönder som mestadels arbetade inom synhåll. Det var lätt att förstå vad som gjordes och tidvis fick alla i familjen hjälpa till i arbetet.
Den generation kvinnor som Ulla-Britt och Britt-Maries mammor tillhörde kom aldrig ut på arbetsmarknaden. Det var först när nästa generation blivit vuxna och fått barn som efterfrågan på dagmammor kom. Britt-Inger Lindström berättar att när hon flyttade till Ljustorp 1982 blev hon den första heltidsarbetande dagmamman i Ljustorp. Dagis öppnade först på 1990-talet.
Tidningar och radio spelade viss roll med program som Barnens brevlåda med Sven Jerring. Tv kom först 1968 till Ljustorp med egen sändare och full kvalité.
Lekarna var lokala till byn och inom gångavstånd. Det satte gräns för vilka kamrater som kunde deltaga och vad som kunde göras. På vintern åkte man skidor och skridskor på isen i någon surå. På sommaren kunde man hoppa i hö, bygga kojor och leka affär som var populärt. Barnen spelade också kula och lekte med liten boll med intrikat poängberäkning.
Leksaker som bilar, tåg, karuseller och dockskåps möbler var ofta gjorda i plåt. Föräldrarna snickrade till de möbler som behövdes. Någon i närheten kunde hjälpa till att sy kläder om man inte klarade det själv.
Sällskapsspel som Chinaschack, Coronne och Labyrintspel var populära.
Söndagsskolan var obligatorisk i synnerhet som Britt-Maries pappa var söndagsskolelärare på det närbelägna Betelkapellet. Man var också med i kyrkans scouter eller Betels GK, goda kamrater.
Skolbiblioteket var också populärt. Socialdemokraternas och Centerns kvinnoföreningar ordnade från 40-talet till 1963 barnfester som ”alla” besökte.
Rocken och popmusiken som vällde fram över världen från ca 1955 trängde även in dessa flickrum men det egna musikutövandet var traditionellt på familjens piano.
Eftersom hela familjen normalt samlades vid varje måltid så fick barnen lyssna till historier om äldre släktingar och grannar så kunskapen om historien fördes vidare.

Klädmodet för barnen från början på 50-talet till slutet på 60-talet förändrades radikalt. 1952 hade alla flickor kjol och 1969 hade ingen kjol. Bilden från 1952 är från Åsängsskola med läraren Erik Hjalmar Fridolf Bergström (Bild11050). Den nedersta bilden är från 1971 med läraren Viola Karlsson (Bild 11971).

Läs även om spädbarn här.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2018 Olof Ulander
Uppgjord 20180110

Ändrad 20180414