Första sidan  

Resa bland Ljustorpsbygdens sevärdheter

Ljustorps Hembygdsförening

Den 7 september gjorde ett femtiotal glada Teleseniorer en bussresa i Ljustorpsbygden. Teleseniorerna Sundsvall är en kamrat- och pensionärsförening för personer som jobbat inom Televerket, Telia och TeliaSonera. Resan var föreningens höstupptakt och den avslutades med surströmmingskalas på Bygdegården. Stämningen i den fullsatta bussen var som vanlig mycket god.

I Sörberge steg Olof Ulander på och var guide under resan runt om i bygden. Olof berättade med inlevelse om bygdens historia, om vårfloden 1919, om viktiga personer och roliga anekdoter ända från 1600-talet.

Vid Ljustorps kvarn, eller Öppoms kvarn som den tidigare hette, delades vi in i två grupper och fick fika respektive besöka kvarnen.
Kvarnen är en av Medelpads bäst bevarade och ligger vid Skäljomsbäcken där den varit i bruk ända sedan 1880 då den byggdes.
Vi fick veta hur den använts, byggts ut och fungerat samt följa hela processen från inlastning av kornet genom rensningar och malningsgrader till slutprodukter av olika slag. Det var imponerande och tänkvärt att få ta del av hur tungt och intensivt arbetet i kvarnen var.  Även att se alla kluriga tekniska lösningar och häftiga maskiner som finns i kvarnen.

Olof har omsorgsfullt dokumenterat kvarnen och dess historia i boken ”Ljustorps kvarn” som finns att köpa på Hembygdsgården
Olof Ulander berättade om arbetet i kvarnen och de olika maskinerna

Därefter åkte sällskapet vidare till Ås Tomatodling där vi fick smaka goda körsbärstomater och ta del av Nathalie Nygrens projekt Akvaponi, som innebär ett mer slutet kretslopp där en fiskodling med sitt fiskbajs får göda tomatplantorna.

Ann-Christin Bergfors berättade om Akvaponi-projektet som hon varit med och jobbat
på, men som här avslutats för säsongen.

Tomat-Ås bjöd på härliga synupplevelser och många köpte tomater med sig hem.

Avslutningsvis vände vi åter till Ljustorps Bygdegård där Hembygdsföreningen hade dukat upp med surströmming och alla nödvändiga tillbehör. Som vanligt smakade surströmmingen bra och accentuerades av snapsvisor och en och annan snaps.

Vi Teleseniorer tackar kvarnägaren Henrik Rönngren, Hembygdsföreningen, Tomat-Ås och särskilt Olof för en intressant och trevlig dag!

Text och foto Ivar Lindqvist.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2016 Olof Ulander
Uppgjord 20161118

Ändrad 20161118