Första sidan  

Hembygdsrörelsen firar 100 år med utställning och fest på Skansen

Ljustorps Hembygdsförening

Finalen i den svenska hembygdsrörelsens firande av sitt 100-årsjubileum skedde helgen 27 - 28 augusti på Skansen. Västernorrland har satsat mycket på att ha ett lokalt firande på Länsmuseet Murberget, men även på ett stort deltagande på Skansen. Från Västernorrland kom 134 personer, totalt deltog ca 350 funktionärer från de olika hembygdsförbunden. Västernorrlands tema var skogen, barnaktiviteter och kvinnors hantverk. Västernorrlands aktiviteter var lokaliserade runt Skogens hus och Skogskojan.

Bredvid Skogens hus var det ordnat med provsmakning av surströmming och intresset var stort. Nedanför Skogens hus ligger Skogskojan i en vacker ängsmark med stora lövträd avgränsat av ung granskog. Se bild 2. Trots det decentrala läget samlades mycket folk kring Västernorrlands aktiviteter. Vid skogskojan berättade Gunnar Höglund historier och om de svåra villkor som gällde för skogsarbetarna under början på 1900-talet, som man hade inriktat sig på att återspegla. Se bild 3. I kojans mitt finns en eldstad och ovanför den en lucka i taket för röken. Eldstaden användes under dagen för att göra kolbullar som delades i smakportioner till besökarna. Skansen tillät inte försäljning av mat. Läs mer om Skogskojan här.
Från Lidens skola deltog klass 8 med 28 elever som bl a visade gamla lekar. Lekarna hade Ove Johansson lärt av sin far och han hade också hittat ett gammalt dokument, där de fanns beskrivna och som han nu kunde lära ut. En av ungdomarna, Saga Backlund, satt och kärnade smör. Ett arbete som resulterade i en stor smörklimp. Överbliven mjölk hälldes av och det färdiga smöret breddes på små tunnbrödstycken för provsmakning. Det var gott. Se bilder här. Staffan Eriksson svarade för barkbåtsproduktion och en samling berättande utställningsbilder, Margareta Johansson gjorde iordning kottar som kunde byggas till djur med hjälp av små stickor till ben. Margareta gav sig också i kast med att tillsammans med en besökare med en stocksåg såga en liten stock. Besökare försökte bredvilligt hjälpa till och hålla fast stocken, men det var svårt. Maj Edfeldt från Ångermanland visade tovning och Margith Lundquist visade handarbeten. Från Ångermanland kom också en professionell smed, Bert Hagström, som med hjälp av ässja och rejält städ smidde sina produkter. Märta Rönngren visade hur man gör en vante med nålbindningsteknik.

Mitt i allt detta står plötsligt kulturministern bland oss. Även om vi var förvarnade så gled Alice Bah Kunke närmast oförmärkt in bland oss och pratade obesvärat med funktionärerna. Se bild 5 och mer bilder finns här.

På Bollnästorget och utefter Marknadsgatan var det tillåtet med försäljning och många förbund hade stånd här, så även Västernorrlands hembygdsföreningar. Karl-Ingvar Ångström ansvarade för försäljningen. Ljustorps hembygdsförening deltog med bl a Arnold Thunströms skrifter. Olof Ulander var avlösare i ståndet och fick kontakt med nya forskare i Ljustorps historia och kunde sälja och signera några böcker. Se bild 5.

Den stora festen ägde rum på Skansens "Galejan" under rubriken "En kväll i Folkparken". Miljön framgår av bild 6. Det var 615 personer som deltog i festen som inleddes med tal av Svenska hembygdsförbundets ordförande, Birger Svanström och Skansenchefen John Brattmyr, varefter prins Carl Philip höll högtidstalet. Prinsessan Sofia delade ut priser till de tre hembygdsföreningar som utsetts till "Årets Hembygdsförening". Några korta musik- och dansuppträdanden inramade talen, allt föredömligt kort och bra, varefter det var mat för alla 615 festdeltagare. Ett kort tillfälle till att fotografera prinsparet blev det också för de som råkade stå på rätt plats.
Kvällen var ljum och en del fick äta stående (mingelmiddag), men maten var bra och stämningen mycket god.

Middagen avslutades med att riksspelman Nina Nylander från Bruksvallarna spelade på en näverlur. Det var ett långt vackrare ljud än vad man kunde vänta sig. Tidigare på dagen hade undertecknad spelat in stycket på Älvrosgården. Stycket inleds med en kulning. Ljud 2MB, Video103MB

Därefter följde dans, karusell och tombola innanVästernorrlänningarnas buss gick åter till hotellet kl 22.

Söndagen upplevdes lite lugnare och gav mer tid att besöka vad de andra hembygdsförbunden visade upp. Skansens besökssiffra blev 11 000 personer.

Bild 1.Resan gjordes med 3 bussar vilket var praktiskt då bussarna användes vid transporterna till och från hotellet vid Globen. Skogens hus ligger nära Skansens Hazeliusport, som vi använde oss av.
Bild 2. Skogskojan blev centrum för Västernorrlands aktiviteter.

Bild 3. Gunnar Höglund berättar för en besökande.

Bild 4 . Projektets ledning, Lena Landin, Margareta Bergvall och Margareta Johansson pratar med kulturministern. Margareta Bergvall gör en närmare granskning av kulturministerns förkläde.
Bild 5 Försäljning av böcker och även skrifter på DVD. Från vänster Ingmarie Ångström. Karl-Ingvar Ångström pratar med intresserade av skrifter från Medelpad och Ångermanland.
Bild 6 Galejan med karusell.
Bild 7. Deltagarna från Ljustorps Hembygdsförening utanför Quality Globe Hotel. Från vänster Gunnar Höglund, Märta Rönngren, Staffan Eriksson, Karin Höglund, Björn Andersson, Ulla-Britt Ulander, Lars -Axel Rönngren, Inger Sjödin Andersson och Olof Ulander. Denna bild togs av Ingmarie Ångström, övriga av Olof Ulander.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2016 Olof Ulander
Uppgjord 20160903

Ändrad 20160903