Första sidan  

Jubel i bushen 2016

Ljustorps Hembygdsförening
Fredagen den 26 februari slogs portarna på Ljustorps Bygdegård åter upp för den 6:e versionen av Jubel i bushen. Den här gången gjorde man två föreställningar som båda var utsålda. Det var varje 132 personervarje kväll, som kunde bänka sig vid fyra långbord efter att ha tagit sin välkomstdrink i foajén och minglat innan dörrarna öppnades.
Föreställningen startade som vanligt med att hela Ljustorps kyrko- och hembygdskör på 35 personer stod på scenen och framförde sitt första nummer. Sedan kommer enskilda sketcher och sångnummer som hålls samman av "Radio Ljustorp" med jinglar och korta inslag, som ger tid för att ställa om på scenen mellan numren. Publiken kommer igång redan på första sången och ger extra tryck och stöd till aktörerna på scen. Tiden går fort och det blir dags för mat serverad av körmedlemmarna, som snabbt byter roller till servitriser och servitörer. Efter 5 tidigare uppsättningar och 9 föreställningar sedan 2010 är det välorganiserat. Betydelsen av god mat för helhetsupplevelsen kan inte överskattas. Lyckligtsvis har kören i Anne Bredin en professionell kock med möjlighet att låna in kompletterande utrustning och många kunniga hjälpande händer. Efter god mat fortsätter föreställningen med ett kort avbrott för kaffe och kaka som alla körmedlemmar bakat och slutar med ett kraftfullt sångnummer där hela kören är på scen.
Lokalen ställs om till dans med Introx och kvällen fortsätter med dans och försäljning av dryck.

Bild. Showgruppen, från vänster; Viktoria Berggren, Sofie Edström, Katarina Bergfors, Stefan Edström, Gunhild Nygård och Madeleine (Madde) Thunfors.

Under Agneta Granlöfs ledning har kören de senaste åren lockat till sig allt fler medlemmar, även långt utanför Ljustorp. Man har helt enkelt kul i gemenskapen. Under den första föreställningen 2010 berättade Agneta om bakgrunden till Jubel i bushen. Det hela började med en inbjudan från hovpredikant Birgit Huss att med pastoratets körer delta i en gudstjänst i Slottskyrkan söndagen den 26 september 2010. Alla tre körer ställde upp på inbjudan och Ljustorpskören beslöt sig för att resa tillsammans och för detta krävdes finansiering. Agneta kom då med förslaget att ordna en fest à la Wallmans salonger. Det gick så bra att man forsatt att göra föreställningar. Bakom varje föreställning ligger ett gediget arbete av många olika kompetenser.
Showgruppen skriver alla sketcher och sångtexter och planerar föreställningen i stort. Bakom detta ligger ett stort kunnande, kreativitet och inte minst arbete. Arbetsgruppen har hållit på ett år med denna föreställning och träffats hemma hos varandra. Madeleine berättar att gruppen varit ett team, även om det blivit en viss specialisering. Gunhild och Katarina har jobbat med rekvisita och kläder. Viktoria har varit bra på att skaffa fram grejor. Manus har skrivits av Katarina, Sofie, Madde och Viktoria. Sofie har mest fungerat som regissör. Stefan Edström har svarat för ljud och också gjort alla de inspelningar med jinglar och reportage i Ljustorp Radio som spelas upp under föreställningen.
Madde avslutar med att säga att alla som vill får vara med i kören och körmedlemmarna får vara med i olika nummer. Resultatet blir en åldersspridning som också gör att publiken alltid kan känna igen sig.
Bild. Orkestern Introx, från vänster: Staffan Lundgren, Tommy Edström, Leif Edström och Stefan Edström

Orkestern är viktig då den kompar i nästan alla nummer och ger mer liv och tryck i sångerna. Introx låter nytt och gänget hette förut "Late night set" eller som någon sa "... men det är ju Edströmspojkarna." Så var det med det.
Efter körens föreställning tar orkestern vid och dansen börjar. Det var så bra att Tommy Edström berättade att de under föreställningen fick flera nya spelningar.

Bild. Sången om hemvärnet, att värna hemmet med sopborstar och allehanda hemattiraljer. Från vänster Anne Bredin, Linda Karlberg, Inga-May Perälä, Madeleine Thunfors, Johanna Bergfors, Marie Kårström, Karin Bergfors.
Sångnumren lyfts av att deltagarna bjuder på sig själva med djärva utstyrslar. Ett exempel var ovanstående gäng som väckte jubel när de kom in på scenen med Johanna Bergfors som en nutida Valkyria.
Bild Kören i hårdrockarmundering.
Sista låten med kören var en cover på låten "We´re Not Gonna Take It" med Twisted Sisters från 1984. Denna kompakta mur av kvinnor som mycket bestämt framförde låten som "Vi tar ingen skit" blev en mäktig avslutning på kvällen.
Kören med alla dess medlemmar i samabete hade rott hem ännu ett stort projekt och belönades med stående ovationer.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2016 Olof Ulander
Uppgjord 20160226

Ändrad 20160308