Första sidan  

Jubel i bushen 5

Ljustorps Hembygdsförening

Jubel i bushen gör succé – igen.


Fredagen den 20 februari slogs portarna åter upp på Ljustorps bygdegård för den femte versionen av Jubel i bushen. Den 30 personer starka ”Ljustorps kyrko- och hembygdskör” och 4 manna orkestern ”Late night set” var redo för ännu en stor utmaning att med en femte uppsättning skapa en totalupplevelse för de 122 personer som denna kväll köpt biljetter.
Jubel i bushen är Ljustorps svar på Wallmans salonger, ett koncept där artisterna uppträder på scen och i salongen, men också serverar sina gäster mat. Som vid tidigare föreställningar hade föreställningen ramats in i ett radioprogramformat, Ljustorps radio. Konferencier eller radiopratare var Viktoria Berggren och Bernt-Olof Lundgren som också hjälpte till att hålla stämning och tempo mellan numren med en och annan roande fräck historia.
Kören inledde föreställningen med ”Ljustorp, ljustorp” en egen text på melodin ”New York, New York”. Ens egna centrum är där man befinner sig och därmed var stämningen satt, vi var i Ljustorp för hela slanten. Efter ytterligare lite sånger och ”radioreklam”  för bl a  ”Ljustorps häleri AB ” som erbjöd  ”Allt det du saknar” var det dags för mat.  Under ledning av Anne Bredin bjöd kören på potatisgratäng, marinerad fläskytterfilé och sallad. Några som inte kände till Annes kapacitet undrade vilken cateringfirma som lagat så god mat. Det märktes att kören skött servering av en 120-personers middag tidigare då allt flöt utan problem under Anna Erikssons överinseende.
Precis efter att huvudrätten intagits sjöng Madde Thunfors en lugn egenkomponerad sång till eget gitarr ackompanjemang. Bodil Mattson sjöng ”Sakta vi går genom byn” på melodin ”Sakta vi går genom stan” ackompanjerad av Michael Andersson. Det var helt klart att vi var kvar i Ljustorp. Sedan följde ett pärlband av sketcher och låtar endast avbrutna av kaffe och en alldeles underbar citronpaj.
Lena Sellstedt var mångdubbelarbetande husdoktor, psykolog, festfixare med mm. Lena sålde också det förment hälsobringande vattnet från Delldéns källa. Pjäsen var en travestering på Jens Nilssons bejublade mångsysslare från Vinterfrossa 2013.
Föreställningen innehöll många bra sångnummer från olika grupperingar som gav skiftningar i stämningsläge från lugna ballader till låtar som Blue Hawaii. Starkaste publikreaktionerna kom från de mer burleska numren och det var många. Carina Frölander berättade med rakt oskyldig stil om körens resa till St Peterburg så att hon fick med sig skrattarna, Lennart Tjärnberg försökte värva medlemmar till  Senior balettdans och fick oväntade intressenter. Herrarna ställde upp som månadens dam och presenterades i publiken och i en almanacka som såldes efteråt. Ulla-Britt Ulander, Madde Thunfors, Jeanette Nordin och Patrick gjorde en sketch  på temat bingo och pensionärer som ulvar i fårakläder. Störst bifall fick ett sångnummer, ”Jag är från landet”, med Sven Bredin och Patrik Norberg medan Johanna Bergfors och Jeanette Nordin dansade till på scenen och längst ned i lokalen dansade åtta av de kvinnliga körmedlemmarna. Sven var klädd i blå hängselbyxor utan skjorta och Patrik var klädd i rutig skjorta och jeans med hängslen. Sålunda utstyrda sjöng de båda väl kraftiga herrarna en lovsång till landet. Publiken tände på alla cylindrar och gensvaret var enormt.
En som inte syntes för publiken var körledaren, Agneta Granlöf. Hon ackompanjerade kören och skötte ridån iförd kraftiga handskar, något som alla tidigare föreställningar lärt henne.
Kvällen gick fort och numren flöt fram med bra tempo och ljudet med många jinglar och ljudmiljöer fungerade perfekt, något som kraftigt bidrog till det mycket goda helhetsintrycket. Ljud och ljus sköttes av Stefan och Tommy Edström.
Efter föreställningen blev det tillfälle till prat och mingel. Nils-Åke Eriksson, som sett alla tidigare versioner av Jubel i Bushen, var helt begeistrad och övertygad om att detta var den bästa föreställningen, även personer i 20-årsåldern som jag pratade med var mycket nöjda efter föreställningen.

Med denna framgång i ryggen kommer säkert det duktiga gänget tillbaka med ytterligare föreställningar.
När kören avslutade sin show tog Late night set över och bjöd upp till två timmars dans.

Bert–Olof sa som radiopratare att det nu var kvinnornas år. Jag tror att han hade rätt men ändå fel, när man ser vilka som stått för idé och text. Det är Madde Thunfors, Sofie Edström, Gunhild Nygård, Viktoria Berggren och Katarina Bergfors. Idel unga kvinnor; det är tjejernas tid!
Text och bild
Olof Ulander

I inledningsnumret, "Ljustorp Ljustorp", sjöng Madde, Sofia och Viktoria solo framför kören.
Radiopratarna, Viktoria och Bernt-Olof, i sin studio.
Den mångsysslande Lena blir intervjuad. Attributen, till de olika rollerna finns med psykologkoftan, festfixarboan och vatten från Delldéns källa.
Bra vibrationer framförs av Karin, Gunhild, Katarina och Britt-Marie.
Hela kören på scenen vilket inte hände så ofta.
Elsy, 90 år, i kretsen av de sina. Ulrika , Marie, Ann-Kristin och Anders.
Körens damer sjunger låten Happy, ovan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lennart, till höger, försökte
samla intressenter för seniorbalett och
fick faktiskt lite intresserade.

Sven och Patrik framförde en hyllning till livet på landet i form av låten "Jag är från landet".
En fullkomlig kioskvältare som verkligen tände publiken. Jeanette och Johanna dansade fram det sociala livet på landet.

Katarina och Gunhild hade kommit till insikt om pensionärens möjligheter och sjöng att livet börjar vid pension.

Ulla-Britt, Madde och Jeanette verkade vara pensionärer i fårakläder men de visar sig vara ulvar som erövrade fläsklådan i förgrunden med list.
Sofie, Johanna, Madde och Karin går igång på "Ring, Ring" medan Lena och Jeanette stöttar med dans.
Herrarnas version av kalenderflickor som alla skall representera en sport. Patrik kom klädd som representant för den ganska okända sporten kanothockey.
Som avslutning sjöng hela kören Michelangelo.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2015 Olof Ulander
Uppgjord 20150222

Ändrad 20150222