Första sidan  

En gammal gård i Mjölsätt

Ljustorps Hembygdsförening
Högt upp i Mjölsätt med fantastisk utsikt mot Lövbergsåsen på andra sidan dalen finns en gård, Mjölsätt 1:11, som inte bara är välbevarad utan den har fått behålla sin karaktär, när den mjukt anpassats till modernt leverne. Hemmanets byggnader fick sin nuvarande plats under andra halvan av 1800-talet då dåvarande ägaren, Isak Olof Staaf, flyttade gårdens byggnader från att ligga intill sockenvägen till nuvarande plats. Till vänster står den gamla bostadsbyggnaden och till höger den nya, som byggdes runt 1910-12 i samband med att Isak Olof skulle ha en föderåbostad när Axel Boström övertog gården. Mitt emellan husen har grunden till det gamla stallet gjorts om till en trevlig uteplats.
Gunnar och Inga-Britt Berglund köpte fastigheten 1991 och har under 20 år skapat detta paradis.
Gunnar och Inga-Britt njuter vid sin uteplats. I bakgrunden syns gäststugan som tidigare tjänstgjort som bagarstuga.
Det soliga läget gör det möjligt att driva fram vindruvor som Gunnar visar upp här
.Gäststugan har fått behålla de nakna stockarna invändigt som fint förstärks av en harmonisk färgskala på de målade ytorna. Ovanför sängen skymtar den gamla bakugnens järnluckor.
Den före detta föderåstugan som moderniserats med vatten och avlopp.
I kammaren finns denna vackra kakelugn, som renoverats och fortfarande är den centrala värmekällan, vilket den även var när huset byggdes.
I det gamla bostadshuset bodde man i kök och kammare. Det är inte mycket som har förändrats sedan 1800-talet.
I ett av gammelgårdens rum finns en varpa som användes för att linda upp tråd inför vävning. Man skapade underlag för att göra varpen i vävstolen och mellanprodukten, blev ett stort garnnystan, som kallas rumpa. En varpa fanns förr på nästan alla gårdar.
Ansvaret för gården har hösten 2013 övertagits av nya ägare.

6Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2014 Olof Ulander

Uppdaterad 20140107