Första sidan  

Spår i hälla i Lövberg

Ljustorps Hembygdsförening

En vacker höstdag 2013-10-04 bjöd Bengt Danielsson och brodern Jan Danielsson, ovan, in till visning av en mycket ovanligt mönstrad berghäll i närheten av deras barndomshem i Lövberg. För att besöka platsen är det lämpligast att åka vägen mot Röjesjön och stanna ungefär mitt emellan avfarten från Lövbergsvägen och Röjesjön, ungefär vid positionen N62 38.568 E17 15.804. Sedan är det cirka 10 minuters promenad fram till hällan med position N62 38.634 E1715.804
Bengt berättade att kostigen gick strax bredvid hällan och att den var väl synlig för alla som passerade. Nu är skogen avverkad och de gamla stigarna är helt borta. Det hände att man någon varm sommarnatt kunde gå och sätta sig på hällan och fundera över dess tillblivelse. Det fanns inga kopplingar till någon trolldom eller övernaturligt.

Mönstren har tydliga kanter och mjukt formade fördjupningar, de ser ut som spår i blöt sand eller lera.

Det är lätt att tolka mönstren som spår av djur. Mönstren är alldeles för pregnanta för att kunna ha bevarats under en istid med slipande isar som pressades fram över berget.
På något ställe ser det ut som om hela ytan skulle en gång ha varit täckt av ett några centimeter skyddande lager. Detta lager har en slät slipad yta och ser ut som inlandsisar har dragit över den. Efter sista istiden har sedan det skyddande lagret vittnat bort och fram träder spår av en värld förmodligen miljontals år gammal. Om denna tolkning är rimlig får vi försöka få bekräftad av kunniga på området.

6Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2013 Olof Ulander

Uppdaterad 20131004