Första sidan  
   

Friteaterns tionde besök i Ljustorp

Ljustorps Hembygdsförening
När Friteaterns turnébuss svängde in på Bygdegårdens plan var det tionde gången sedan första besöket 1997. Även denna gång var det med en egen pjäs med den långa titeln "På finska heter det Kaipaus och på svenska längtan".
När publiken kommer in i lokalen möter den däcket på en båt med reling och överbyggnad.
Spelkvällen var kall och den första snön hade just kommit och förorsakat trafikproblem över stora delar av Sverige. När klockan var sju var det ingen som hade uteblivit på grund av vädret utan alla 79 som var föranmälda hade kommit och satt bänkade.

När pjäsen började visade det sig att båten var en Finlandsfärja på väg till Helsingfors. På båten möts tre mycket olika individer tack vare den speciella mötesplats som en Finlandsfärja är: en arbetsplats, ett transportmedel och ett nöjespalats. Det är den arbetsprövande Lucia med egna erfarenheter från psykvården, Valborg, vilken som liten flicka tillsammans med sina föräldrar kom till Sverige från Finland och nu är på väg till en släktträff och val av gravplats och den gamle språkprofessorn, Sylvester, som levt hela sitt liv i skuggan av sin mamma vilken just dött. De tre möts i olika situationer som lockas fram av Lucias stora hjärta, vilket skapar öppningar i de andras skyddszoner och släpper fram lite av deras drömmar, tvivel och oro inför meningen med livet. Allt görs med den träffsäkerhet som vi vant oss vid från Friteaterns pjäser och många poänger och fiffiga ordvändningar leder till skratt. Stämningen är ändå mjukt undersökande och publiken lät sig föras med i historien.

En teaterupplevelse i Ljustorp inkluderar en väl tilltagen paus med kaffe och gott hembakat bröd, som Hembygdsföreningen ordnat. I pausen träffas gamla och nya bekanta och stämmningen var god, så god att Timrå Teaterförening kunde bokföra 14 nya medlemmar efter kvällen! Föreningen har därmed 230 medlemmar och tillhör Guldkategorin bland Riksteaterns föreningar dvs har uppnått minst 1 % av invånarantalet i kommunen i medlemsantal.

På bilden ovan serverar Ulla-Britt Ulander, i Riksteaterns skjorta, kaffe till Majlis Smedman. På sin tur väntar
Bertil Hagberg, Anne-Marie Byström och Nils Österman. På bilden till höger talar Anita Hellstrand och dotttern Maria Fahlén med Inger Andersson.

Den här gången var det lite mer scenutrustning än vanligt, så det behövdes verkligen lite extra mat när allt äntligen var nedplockat och instuvat i turnébussen. Den goda soppan lockade fram ett samtal om pjäsen. För att få inspiration till denna historia hade hela ensemblen rest med Finlandsfärjan och träffat många människor. De olika rollkaraktärerna har däremot inte någon direkt koppling till den resan, berättade Carina Molander som spelade Lucia och skrivit denna pjäs (hennes femte pjäs).
Runt bordet sitter från vänster, Anita Lindström, Mats Nolemo (spelade Sylvester), Ulla-Britt Ulander, Kenneth Sällström, Harriet Sällström, Svante Jansson, Ulf Nilsson, Carina Molander, Inger Andersson, Märta Rönngren och Mary Stoor (spelade Valborg).

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2010 Olof Ulander

Uppdaterad 20101111