Första sidan  
   

Musik i sommarkväll med 100-åring

Ljustorps Hembygdsförening

Det var en i högsta grad vital 100-årig kör som den 6 juni stod för Musik i sommarkväll i Ljustorps kyrka. Klicka här för större bild och namn på alla deltagande körmedlemmar
Ljustorps kyrkokör bildades på hösten 1910 av den då nyanställde fokskolläraren och kantorn J.G. Brundell. Han samlade "gamla" sångare till övningar för att man skulle arbeta som kyrkokör och hembygdskör. Namnet blev Ljustorps sångförening. Man uppträdde förutom vid gudstjänster, vid profana samlingar, födelsedagsfester och begravningar. Kören hade då ett tjugotal medlemmar. Man anslöt sig tidigt till Medelpads Allmänna Körförbund, där man deltog i olika sångarfester under ett 20-tal år. Kantor Brundell slutade sin tjänstgöring år 1943. Med nästa kantor Sigrid Engström antogs formella stadgar och kören fick nu heta Ljustorps Kyrkokör med betoning på att kyrkosången skulle stå främst på programmet. Samma år 1944 började traditionen med en 1:a maj konsert, vilken fortsatte till början av 1990-talet. Med Agneta Granlöf som körledare började man istället med sommarkonserter första helgen i juni. I och med nationaldagens införande har man fått en lämplig dag, 6 juni, för den traditionella sommarkonserten.
Programmet för 2010 års Musik i sommarkväll var omväxlande med moderna sånger och gamla klassiker allt i en sommarlätt och kärleksfylld ton.
Thord Hägglund höll en betraktelse och ackompanjerade också i några stycken på sin fiol.

Madeleine, Madde, Thunfors framförde "Nu är sommaren här", som hon skrivit både text och musik till.
Britt-Marie Borgström sjöng sången Blomman.
Männen sjöng i olika kombinationer tre sånger, "Vilken underbar värld" med Hasse, Bernt-Olof och Roffe, "Glädjens blomster" och "En kväll i i juni" med hela manskören enligt ovan. Varje medlem fick sjunga en bit av texten, vilket krävde ett snabbt överlämnande av mikrofonen till näste man, vilken levererade ett extra lyckligt leende då det fungerade. Alla i publiken instämde i refrängens la, la,la...
"Visa vid vindens ängar" sjöngs av Sven Bredin.
Svens mamma Ann stod för framförandet av en av klassikerna "Kristallen den fina".
Amanda Sellstedt, Madde Thunfors, Sofie Edtsröm och Viktoria Lundgren sjöng tillsammans "Uti mitt hjärta". Sofie sjöng "Summertime" och Amanda sjöng "Vaggvisa".
Johanna Bergfors sjöng solot i "Min plats på jorden".
Körledaren Agneta Granlöf ackompanjerade vid pianot och dessemellan dirigerade hon.
Hjälpdirigent var som vanligt Britta Spångberg. Hela framförandet spelades in som ljudupptagning vilken finns i Hembygdsföreningens arkiv. Hela programmet kan du läsa här.
Konserten lockade ett 50-tal personer, som efteråt kunde äta rikligt med tårta till kaffet och mingla i Sockenstugan.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2010 Olof Ulander

Uppdaterad 20100609