Första sidan  
   

Jubel i bushen!

Ljustorps Hembygdsförening
Lördagen den 20 februari slog Ljustorps kyrko- och hembygdskör upp portarna på Bygdegården i Ljustorp för fest och underhållning. Namnet på den utsålda showen "Jubel i bushen" antydde att här skulle man nog vänta sig annat än körens vanliga reportoar. I stora salen var det dukat för mat på fyra långbord, men det fanns också bord med drinkar och snittar. Man hade tänkt sig en halvtimmes mingel innan föreställningen drog igång, men ljustorparna föredrog att säkra sina platser vid borden och prata med sina bordsgrannar istället.
Klockan sju drog kören igång sitt första nummer som var en presentationssång på Povel Ramels melodi "Var är Tvålen".
Sopraner, altar, tenorer och basar fick alla sina tillfällen att presentera sig.


Kvällens presentatör var Sven-Erik Gruffman, kvällen till ära klädd i frack. För att klara sitt uppdrag under kvällen hade han försett sig med klocka av typ gammal skolklocka, vattenflaska och en falukorvsring!! Vad skulle detta bliva?


Först ut som soloartist var Bodil Mattsson som sjöng Abba-låten "Money money", under det att Rolf Henriksson utklädd till elegant kapitalist strödde hundralappar omkring sig (som han dock tog reda på efteråt ).

Publiken var på hugget från första början och visade sin uppskattning.

 

Familjen Bergfors var flitig under kvällen. Katarina och mamma Karin sjöng den svåra låten "The Prayer".

Efter de inledande trettio minuterna med uppträdanden och historier,berättade av Sven-Erik, var det dags för mat. Kören på 32 personer och orkestern på 5 personer hade redan ätit, nu gällde det den inbjudna publiken på 120 personer fördelade på 4 långbord. Alla i kören hade fått sina uppgifter. Det är inget som löser sig självt att samtidigt servera så många människor!

Som huvudrätt serverades marinerad rostbiff med potatisgratäng, som rönte stor uppskattning.Chef över matlagningen var Anne Bredin.

Åsa Eriksson på bilden till höger håller på att ställa i ordning efterrätten, kladdkaka med grädde.

Vid varje långbord fanns fyra värdar, som skötte om sina gäster. Här samtalar alten Victoria Lundgren med en av sina gäster, Helen Lundgren.
Bitte Edström, Britt-Marie Borgström, Carina Frölander och Agneta Granlöf jobbade också med att serva gästerna vid borden. På bilden ovan är det avdukning inför efterätten.

Trivselnivån kan man ofta känna genom att lyssna till det allmänna sorlet och det var högt. På bilden ovan samtalar Yvonne Nilsson och Linda Nilsson med sina bordsgrannar.

Madeleine Thunfors sjöng och spelade en egenkomponerad låt "All I wan´t" och ackompanjerade även Johanna Bergfors som framförde "Release me".
Efter middagen spred kören ut sig över hela lokalen och sjöng "Rövarlåten" från filmen Ronja Rövardotter. Här fick männen briljera med sina mörka och kraftfulla röster. På bilden sjunger och stampar Hans Nordlander, Sven Bredin, Alvar Sandström och Lennart Tjärnberg lätt förklädda till sagans rövare.
Hysterisk roligt blev det när Sandra Hägglund spelade engelsktalande präst på besök med
Sven Bredin som tolk. Svens översättningar var mer tokiga gissningar än initierade
översättningar som ex "Good bless you all" blev i Svens översättning "och Gud blåste er allihop".
Sent omsider kom körens ledare Agneta Granlöf till tals och kunde berätta bakgrunden till kvällens fest. Det hela började med en inbjudan från hovpredikant Birgit Huss att med pastoratets körer delta i en gudstjänst i Slottskyrkan söndagen den 26 september 2010. Alla tre körer ställde upp på inbjudan och Ljustorpskören beslöt sig för att resa tillsammans och för detta krävdes finansiering. Agneta kom då med förslaget att ordna en fest à la Wallmans salonger. Kören har sedan jobbat med förberedelser och repetitioner sedan början av november 2009. Agneta berättade att hon först när de kommit en bra bit med arbetet började inse vidden av allt som måste göras.

Männen sjöng i ett kostymnummer historien om Evert i skogen. Från vänster Tord Josefsson, Sven Bredin, Rolf Henriksson, Roland Pettersson, Bernt-Olof Lundgren, Hans Nordlander, Alvar Sandström, Sven-Erik Gruffman. Lennart Tjärnberg ackompanjerade på dragspel.

 

I kören ingår också några unga förmågor med utbildning i framträdande, vilket höjer hela kören. En av dessa är Sofie Edström, som framförde musikallåten "Duvemåla hage".

Lena Sellstedt och Bitte Edström framförde en duett,som handlade om att ha en solkatt i bur. Orignalets titel är "Slipping through my fingers".
Publiken fick även delta i allsång. Viktoria och Sofie ledde gemensamt allsången "Båtlåt" av Robert Broberg.
Det blir tyst ett slag och sedan sveper en massa grå dammande och muttrande sura städvarelser fram mellan borden och samlas på scenen. De börjar sjunga "En tuff brud i lyxförpackning", vilket först verkar obegripligt.
Plötsligt spricker den surmulna minen upp lika snabbt som städrockarna knäpps upp. Det går ett sus genom publiken när städerskorna ömsar skinn och blir glittrande festklädda damer, precis när de sjungit .."man får karln lätt på knä i guldlamé.."
Man kan riktigt se hur damerna studsar till av den häftiga publikreaktionen och det tar några sekunder, innan man samlar ihop sig och verkligen är de tuffa brudarna.
Sedan fortsätter kvinnorna att med kraft och inlevelse sjunga resten av sången.
En pålitlig och ofta utnyttjad solist är Anne Bredin som den här kvällen sjöng "En vanlig dag".

Kvällens orkester hette "Late night set" och var en konstellation återskapad från ungdomen för denna kväll, men man kunde även tänka sig att ta spelningar i fortsättningen. Från vänster Tommy Edström elgitarr, Leif Edström keyboard, Stefan Edström trummor och Kjell Lundberg elgitarr. Orkesterns femte medlem Bernt Lundberg satt vid mixerbordet. Orkestern var igång hela kvällen i olika roller, som ljudtekniker, ackompanjatör och stod slutligen för musiken under den två timmar långa dansen.

Med stöd av orkestern sjöng Sven Bredin "Ta mej härifrån".

Roland Pettersson, välkänd körsolist för ljustorparna, framförde den gamla schlagern "Valsen om Frans Oskar".
Sedan var det dags för männen att samlas kring "Smedsvisan".
Sandra Hägglund, Sofie Edström och Victoria Lundgren gjorde en sketch om livet på ålderdoms-hemmet och äntligen fick vi se vad Sven-Erik Gruffmans falukorvsring skulle användas till.
Till slut blev det dags för Sven-Erik att träda fram och tacka alla för deras insatser.
Varefter kören sjöng en tacksång, "Tack publik", på melodin "Good night Sweetheart" och tog farväl för denna gång.
Publiken gav stående ovationer och det kunde bara höras lovord till kvällens föreställning i eftersnacket. Kvällens program hade varit mycket omväxlande och underhållande med alla de olika förmågor som ryms i kören. Det var en annan bild av kören och ingen tycktes denna kväll ha saknat den traditionella repertoaren. Ekonomiskt tog sig kören ett stort steg närmare Slottskyrkan i höst.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2010 Olof Ulander

Uppdaterad 20100301