Första sidan


Julmusik med Ljustorps kyrko- och hembygdskör 2009

Ljustorps Hembygdsförening
Kören repeterar varje vecka inför kommande framträdanden. Inför varje framträdande träffas man dessutom några timmar före programmets start för en uppsjungning och sista finslipning av programmet. Söndagen den 20 dec, fjärde advent, var det extra viktigt att gå igenom programmet inför ett av körens stora framträdanden under året, Julkonserten. 30 av körens 32 medlemmar fanns på plats med körledaren Agneta Granlöf. Mikael Swedlund ackompanjerade på piano och prästen Thord Hägglund på fiol.
Repetitionen går snabbt framåt och Agneta hör på en gång om allt är bra och går i så fall snabbt till nästa punkt i programmet. Alla är på allerten och trots avbrott och störningar, som att kyrkvärden skall montera upp psalmnummer på tavlan eller att vaktmästaren skramlar med sin stege när han går från ljuskrona till ljuskrona för att tända alla stearinljus, låter det riktigt bra. Kanske till och med bättre än på själva konserten då glädjen över att få sjunga är starkare än kravet på det perfekta.
Vädret oroar kören, då det har snöat ymnigt hela dagen, vilket brukar hindra speciellt många äldre från att ge sig ut. De som ändå tar sig till kyrkan möts av marschaller och vedbrasor som ger ett festligt och välkomnande intryck.
Några minuter före utsatt tid är kyrkan ändå i det närmaste fullsatt ( totalt knappt 150 personer) och kören samlas på läktaren, från vilken man skall framföra sina första nummer och sedan tåga ned genom kyrkan. Kyrkan är julsmyckad med julgran, brinnande ljus i ljuskronor, ljusstakar och längs bänkraderna. Längst fram finns alla de blommor som skall delas ut till kören, dess medhjälpare och personalen i kyrkan.
Programmet har gjorts omväxlande genom att låta hela kören sjunga omväxlande med delar av kören i form av en manskör, en damkör och inte mindre än 14 solister. Thord Hägglunds fiolspel är också en välkommen krydda i programmet.

Under åren har kören haft förmånen att få öva med en operasångare från operan i Stockholm, vilket satt sina spår i form av ökad dynamik. Nu har kören fått några nya medlemmar som gått revyskola och lärt sig mer om att framträda på en scen. Resultatet är att professionalismen ökat till publikens påtagliga förtjusning. På bilden ovan är det Amanda Sellstedt, Sofie Edström och Victoria Lundgren som framför "The Christmas in you" och fint förstärker sångens känsloläge i sina utspel.

 

 

 

 

 

 

Till höger sjunger Sven Bredin och representerar de unga manliga sångarna, dvs just nu är han ensam ung bland de 10 manliga sångarna, men vi får hoppas att det kommer fler.

Amanda Sellstedt sjöng "Stilla natt" med en lugn och alldeles klar stämma.

Agneta jobbade intensivt med att få med sig alla i kören. När "Go, tell it on the mountain" framfördes uppmanades publiken att sjunga med i den medryckande frälsningssången. Agnetas dirigerande blev allt mer våldsamt för att verkligen få publiken att känna glädjen i sången och jag tror hon lyckades nå de flesta.
På slutet kom ett annat av körens paradnummer "Gloria in exelsis", efter vilken publiken äntligen fick applådera och gav stående ovationer till kören.


Konserten avslutades som brukligt med "Adams julsång" med solo av Roland Pettersson.

En upprymt surrande publik kunde nöjd och berikad gå ut i vinterkvällen.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2009 Olof Ulander

Uppdaterad 20091220