Första sidan

Första året succé för Rotsjö Gård

Ljustorps Hembygdsförening
Osttillverkningen på Rotsjö Gård vid Stora Rotensjön i Ljustorps har nu varit igång i drygt ett år och rönt stor uppskattning. Man har sålt det man kunnat producera och det har varit stor tillströmning av besökare på gården. Den 21 augusti deltog Rotsjö Gård i en stor Smaklustmässa i Tantolunden i Stockholm och SM i mathantverk. Mässan arrangeras av organisationer som vill främja småskaligt mathantverk i Sverige som Eldrimner, Särrimner och Smaklust. Rotsjö Gård visade upp sig med sina produkter som man sålde slut på. Med den egna osten Feta Greta tävlade man i klassen "Oljemarinerad ost" och lyckades i konkurrens av mer än 10 medtävlare få en silvermedalj med juryns motivering "En krämig ost där ostsmaken väl kommer fram". Osten, som är lämplig att ha i sallader, är en av många typer i produktprogrammet. På bilden syns camenberen Veliga Vera gjord på 30 % getmjölk och 70% komjölk, Vit Caprin, Chevreosten Get, och Rotsjö Blå, camenbere gjord på komjölk och källarlagrad fäbodost.
Birgit Ahlberg ,som jobbat hårt för att få igång sin osttillverkning, är mycket glad över att verksamheten går så bra, men har då i stället fått nya problem med att de nybyggda lokalerna redan känns för små.
Osttillverkningen är hantverksmässig och med de nuvarande lokalerna har Birgit varit tvungen att tacka nej till de företag som velat sälja deras ost i Stockholm. Produktionskapaciteten räcker helt enkelt inte till och det verkar som att tankarna på utökning redan finns där.
Den 22 september besökte Ljustorps Centerkvinnor Rotsjö Goch fyllde caféet till sista plats. Man avnjöt bl a mjukbrödklämma på eget bröd med ost och skinka, en uppskattad läckerhet. Från vänster sitter Elsy Lindström, Yvonne Nilsson, Marie Lundberg (delvis dold), Annette Sjöström, Inga-May Perälä (delvis dold), Majny Nilsson , Karin Höglund, Ulla-Britt Ulander, Ann-Marie Byström, Kerstin Byström, Ingrid Åslin, Harriet Sällström, Elise Edén-Carlsson, Victoria Åslin, Anna Sandström. Klicka här för större bild.
Ljustorps Centerkvinnor är en mycket livaktig förening med en lång tradition av aktivt samhällsarbete bakom sig. Marie Lundberg är en god representant för en ny generation centerkvinnor i Ljustorp som har fått namnet "Gröna bönorna". Med på mötet var såväl mamma som mormor.
Efter mötet och med inspiration av smörgåsar och berättelser om verkamheten på Rotsjö Gård var det dags att köpa lite ost med sig hem. Elin Ahlberg berättar om några ostar för Elsy Linström och Ingrid Åslin.
Här är en del av teamet Ahlberg; Torgny, Elin och Birgit, samlade för att ta emot några uppskattande ord från kvällens arrangör Harriet Sällström.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2009 Olof Ulander

Uppdaterad 20090410