Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  

Teater på
Bygdegården

Ljustorps Hembygdsförening
Strax före kl 14 anländer Fritetatern med sitt turnéfordon, en stor van och släpvagn. På plats är också fyra av hembygdsföreningens medlemmar, som skall hjälpa till med att få in all material och även bygga upp gradängerna. Det är Valle Berg, Arnold Thunström, Gunnar Höglund och Olof Ulander, som bär in och bygger allt efter förmåga. Arbetet sätter genast igång samtidigt som Margareta Thunström och Inger Anderssontvå börjar förbereda fika till teatergruppen och publiken.
Någon timme före start kommer Timrå teaterförenings representanter och gör sig redo för att sälja biljetter. På bilden ovan är Ulla-Britt Ulander och Annie Dahlin redo att sälja biljetter samtidigt som den sminkade skådesspelaren Mats Nolemo passar på att stämma av bokföringen.
Fikat till de ca 80 förväntade gästerna är klart och nu återstår bara lite mjölk till kaffet för de sista borden innan Margareta och Inger ska sälja fikabiljetter och hälsa gästerna välkomna.
Gästerna börjar komma, pengar byter ägare och som extra tröst finns gratis påskkarameller för den som vill ha.
Den här gången har Friteatern valt att spela mitt i publiken med gradänger på varje sida om lokalen. Man får publiken närmare skådesspelarna, vilket gör det lättare att få med sig publiken och alla kan höra bra utan mikrofoner och högtalare. Som extra bonus kan publiken titta på varandra och se de andras inlevelse.
Pjäsen heter "Änglar på drift" och handlar om den yttersta domen och den fallna ängeln Belsebub som rymt från himlen med det Sjunde inseglet. Det finns ett visst missnöje i himlen med hur skapelsen blivit och krafter finns som vill förgöra allt i "smällarnas smäll" för att få en chans att börja om från början och göra allting rätt den gången. Problemet är bara att Belsebub stulit med sig det Sjunde inseglet från himlen med ledtrådar för Gud när det är dags för den yttersta domen. Gud beordrar därför sin ärkeängel Abaddon att leta upp Belsebub, som varit borta i 2000 år och ta med sig det Sjunde inseglet till Gud samt förgöra Belsebub. Ovan Gud som spelar på sin nådeharpa och ger instruktioner till Abaddon, Mats Nolemo.
Beslebub visar sig vara kvinna och gestaltas av Mary Stoor.
Ärkeängeln som arrogant och maktfullkomlig sökare av det Sjunde inseglet när han nedstigit på jorden.
Belsebub tog med sig ängeln Manasse, alias Jonas Granström, från himlen. Här har Manasse lånat sina vingar från bonaden på väggen. Manasse såg i publiken sitt förlorade folk, som han genast adopterade.
Gud, Peter Danielsson, väntar på det Sjunde inseglet samtidigt som han lever i den skönaste av världar.

Manasse talar till sitt folk. Efter många förvecklingar lyckas Belsebub stå emot Abaddon och behålla det Sjunde inseglet och därmed rädda världen från domedagen och smällarnas smäll. Pjäsen höll ett högt tempo och i synnerhet i andra akten rev den med sig publiken som kunde känna att man var nära en viktig insikt, som man nog strax skulle förstå, allt under många skratt. Upplösningen skall vi inte avslöja.

När publiken gått förvandlas alla åter till scenarbetare, som med full kraft kastar sig över uppgiften att riva och packa allt in i fordonen. Sedan återstår en stund av vila och trevlig samvaro med mat och kaffe, innan alla begav sig iväg från en återställd och städad Bygdegård vid 23-tiden.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2009 Olof Ulander

Uppdaterad 20090410