Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening


Utsålt på föreställningen Wonderlife på Ljustorps Bygdegård
Teater Västernorrland gästade Ljustorp och Bygdegården den 7 november med sin pjäs Wonderlife. Pjäsen har utvecklats efter en idé av Lena Nylén tillsammans med skådespelarna. Föreställningen utforskar manligt och kvinnligt i dagens svenska vardag. Man leker med kläder och rollschabloner för att lyfta fram det vi annars inte ser i vardagen. I första akten uppträder de två manliga och två kvinnliga skådespelare i manskläder, med rörelsemönster och sätt att tala som hör till den gängse schablonen av samhällets norm, mannen. Försåtligt river man dock av glorian och visar på den enkla människan under fasaden, den som helst vill gå och ta en öl och slippa från kraven.
I andra akten byts perspektivet till den "samhällsbärande" kvinnans. Alla fyra uppträder som kvinnor i likadana klänningar, med kvinnliga schabloner i uppträdande och problemlösning. Från vänster Åke Arvidsson, Anna Ulrika Ericson, Helena Svartling och som den gravida kvinnan Iso Porovic.
Det manliga och kvinnliga ställs sedan mot människan i neutrum, som sakta glider ut i en värld där allting blandas. Varje individ bejakar olika egenskaper. Världen är inte svart och vit, manlig och kvinnlig utan där finns en blandning som borde vara lika okomplicerad, ren och njutbar som snöflingorna i snöfallet. Det blir pjäsens budskap som vi kan bära med oss ut i novemberkvällen.
Föreställningen spelades inför 96 åskådare, som satt bänkade på uppbyggda gradänger framför ett mycket påkostat scenbygge på golvet framför den ordinarie scenen. I centrum för scenbygget finns de väldiga ljusramperna som här formade en ljussättning som förstärkte och modulerade fram karaktärerna. Arrangörer var Timrå Teaterförening och Ljustorps Hembygdsförening.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2008 Olof Ulander

Uppdaterad 20081109