Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening


Hässja spelas på Bygdegården
Tisdagen den femte februari var det dags för ett nytt gästspel av Friteatern med Mats Nolemo i spetsen. Mats hade med sig musikern Peter Danielsson från Östersund. Föreställningen har namnet Hässja och är en betraktelse i ord och musik över det landskap som vi alla långsamt lägger bakom oss. Föreställningen har hämtat inspiration från flera håll, men mest från Åke Smedbergs självbiogrfiska novellsamling Hässja. På bilden ovan samtalar Mats Nolemo före föreställningen med Åke Smedbergs bror Staffan Smedberg, som skulle se föreställningen för första gången.
Det kom 105 personer, som fick sitta i en form av cafésittning med dukade bord. Skådespelarna hade scenen längs med ena långväggen.
Mats läste några avsnitt ur Åkes bok men för det mesta höll han sig fritt till texten.
Föreställningen innehöll många poänger, som lockade till skratt men där fanns också många funderingar över utvecklingen på landsbygden och en hel del melankoliska tankar som fint förstärktes av musiken. Mats kom också in på den brist på original som han tyckte sig uppleva. Han berättade i jagform om "sina" försök att bli ett original hemmavid. Att bli en som barnen i omgivningen kunde minnas och berätta om för sina barn.

Staffan Smedberg satt så att han belystes under föreställningen och han såg verkligen ut att leva med när det som måste ha varit hans hemmiljö beskrevs.
När föreställningen var slut reste sig Tage Norgren, årets Timråbo 2005, och tackade för en underbar föreställning och menade att den som ville se teater skulle ta sig till Ljustorp, det var där det hände saker. En annan person kunde berätta att platsen där boken Hässja utspelade sig, Åkes och Staffans föräldrarhem, numera var i hans ägo och att han förvaltade "arvet".
Sundsvalls Tidning gjorde en fin artikel på ett helt uppslag kring föreställningen.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2008 Olof Ulander

Uppdaterad 200802