Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening


Skolan i Ljustorp firar 50-års jubileum
Rektorn Arne Perming inledde det sammanslagna firandet av skolavslutning och 50-års jubileum med att hälsa alla välkomna. Först ut var de minsta klasserna, som framförde Luciasånger. Klicka för större bild. Den längsta lucian ovan heter Viola Nordin och är tillsammans med den längsta tärnan till höger, Jenny Sjöström, exempel på elever som är tredje generation,som gått i samma skola.
Efter rektorns inledning och de minsta klassernas framträdande inbjöds till kaffe i matsalen, möjlighet att bese en utställning om folkskolans utveckling i Ljustorp och hur Mellbergs/Ljustorpsskolan framträtt i pressen under 50 år. Utställningen hade producerats av Olof Ulander med hjälp av Birgit Åhlin.
På bilden är det Ossian Ericsson, Ås, och Annette Sjöström, Mellberg, som tar för sig av kakorna medan Arne Bergfors och Mats-Ingvar Perälä väntar på sin tur.
Efter kaffet var det dags att återvända till gymnastiksalen för att bese musikalen "Sally Säl". Huvudansvarig för musikalen var Sibylle Menzel Kühne, musiklärare på skolan. Lärare och elever på skolan har samarbetat för att få fram den färdiga föreställningen. Man har använt inte bara musiktimmar till detta utan även teckningstimmar för att framställa rekvisita.
Här spelar flickorna från första klassen på ett xylofonliknande slaginstrument. Från vänster sitter Melina Lindström Svedin Mellberg, Viola Nordin Tuna, Agnes Perälä Mellberg och Moa Nilsson Skäljom.
Christina Carlsson, gömd under hatten, agerade berättare i föreställningen. Bakom Christina står Sibylle. Vid mikrofonen står Josefine Mattsson , Elin Rönngren Stavre och Elisea Edén Edsta.
Samuel Nordström spelar trumma, Anton Sjöström, Karin Bergstedt Oyola och Josefine Mattsson.

De äldre eleverna hade valt att framföra musik från det skolan byggdes. Bl a spelade man Elvislåten Hound dog. Det var imponerande att se hur många elever som hanterade olika musikinstrument. Från vänster Jimmy Östberg Stavre, Cha Phoemphon Stavre, Judith Malmsberg Skäljom, Fanny Andersson Ås, Mikaela Bernström Bredsjön, Olle Liljemark Lövberg (nedböjt huvud), Johan Ericsson Bredsjön.

Här sjunger Linnea Perälä och Chaim Phoemphon "Blues i Blomstermåla" till ackompangemang av Benjamin Wänglund och Sibylle.
Jens Bredin Lagfors hade skrivit en hyllningssång till skolan som han framförde solo.

Skolans rektor höll som sig bör hyllningstalet till skolan, dess elever och lärare. Perming berättade om förhållandena vid skolans invigning och den annorlunda skola som vi har idag.

Den som vill läsa mer om Ljustorps skolhistoria klickar här.

Den som vill läsa lite om någon speciell skola i Ljustorp eller se på gamla skolkort klickar här.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Olof Ulander

Uppdaterad 20071231