Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening


En stämningsfull söndags-eftermiddag i "Riibodarnas missionshus".
Kyrkan förlägger sina gudstjänster på olika platser inom församlingen, inte bara i av Kyrkan ägda lokaler. Söndagen den 28 oktober 2007 var det dags för gudstjänst i "Riibodarnas Missionshus". Det är ett sedan många år etablerat samarbete mellan Kyrkan och Missionsförbundet.
Missionshuset är en rejäl och välskött byggnad, som lyste inbjudande i den tidiga skymningen när mötesdeltagarna började anlända. Siv Lindholm, som är missionsförsamlingens enda medlem, hälsade välkommen till var och en som anlände. I dag finns det ca 10 bofasta familjer i området, men det är en spillra av vad det varit. Huset flyttades till denna del av Edsåker1895 från en av familjerna Frölander i centrala Ljustorp. Huset ligger i Edsåker men alldeles nära sockengränsen och på andra sidan sockengränsen ligger Riibodarna varav missionshuset fått sitt namn.
Redan 1896 började byggnaden användas både som skola och gudstjänstlokal. Skolan hade då elever både från Timrå socken (med skollunch) och Ljustorps socken (utan skollunch). Övervåningen kom till som bostad till läraren. Skolperioden slutade 1939 främst för att antalet barn blev för få.
Så hade alla anlänt och Siv Lindholm kunde hälsa gudstjänstdeltagarna välkomna till Riibodarna Missionshus. Fondväggen är målad i en ljus pastellgrön färg, vilket i kombination med den övriga vita och träfärgade inredningen ger ett lugnt och harmoniskt intryck. Gudstjänsten leddes av Tord Hägglund över temat "Gud är god" med mycket musik, sång och en del statistik över eländet i världen.
Britt-Marie Borgström sjöng och Agneta Granlöf ackompanjerade.
Tord deltog i musicerandet med sin fiol.

Den här dagen var det varmt men det finns en kamin som kan ge mycket värme. Tyvärr finns det inget värmemagasin så man måste elda tämligen kontinuerligt när det är kallt. Torsten Berglund berättade att när han växte upp var hans pappa pastor i bl a denna församling och att han därför eldat mycket i kaminen. Vid ett tillfälle fick Torsten vara uppe hela natten mellan Julafton och Juldagen för att elda då det skulle vara varmt när Julottegästerna kom. Torsten berättade också att han på 1980-talet skrivit ned en hel del historia om Riibodarna till en hemvändardag och kallat skriften "Hemvändardag". Skriften skall finnas på Ljustorps hembygdsgård.

Efter gudstjänsten följde samkväm med många sorters mycket goda kakor och bullar. .

Efter en trevlig stund kunde vi alla nöjda gå hem. För Missionsförsamlingen ( Siv) återstod då disken och städningen.

Ett stort tack till Missionsförsamlingen ( Siv ) för en fin eftermiddag en mulen söndag i oktober.

Note: Artikeln har uppdaterats, 20150417, efter påpekande av Arne Bergfors att Riibodarnas Missionshus ligger i Edsåker och hur gränsen går till Riibodarna.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Olof Ulander

20071029

Uppdaterad 20150417