Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Skolavslutning i Ljustorps kyrka

Skolavlutningen tillhör de fasta traditionerna i Ljustorp. Skolans elever och de barn, som skall börja till hösten tågar från skolan upp till kyrkan där avslutningen sker. Skolan och kyrkan har varit nära förbundna med varandra fram till senare tid. Den äldsta skolan ligger några meter från ingången till kyrkan. När skolplikten kom i mitten av 1840-talet byggdes en skola direkt öster om kyrkan. 1911 byggdes nästa skola direkt söder om kyrkan, den skymtar till höger i bilden. Dagens skola var färdig 1957 och ligger på bekvämt promenadavstånd till kyrkan. På bilden anländer elever och lärare till väntande föräldrar, syskon och släktingar i kyrkan. Felicia Forsberg väntar på att få se sin storasyster Emilia i tåget.

Nedan har tåget nått in på kyrkogården. I täten går sista-års eleven Marie Söderström.

Detta är det enda tillfället på året då kyrkan är helt fullsatt, även läktaren är fylld och en del får stå. De allra flesta var finklädda, många kvinnor i fladdrande sommarklänningar andra lade betoning på sin kropps utsmyckningar.
Förskoleklassen och klass 1-3 sjunger "Galen i glass""2. För större bild klicka här.
Liv och Axel är solister i sången "Katten".
Skolans rektor och kyrkoherden placerar sig tillsammans på honnörsplats med den svenska fanan i bakgrunden. Peter Persman, känd för barnen från sitt arbete i skolan, höll ett tal där han talade om etikfrågor och medmänsklighet. Arne Perming inledde sitt tal med att referera till debatten i samhället att skilja skola och kyrka vid avslutningen för att inte någon grupp skulle känna sig utestängd. Perming såg inget problem för Ljustorp och ville fortsätta traditionen med avslutning i det vackra kyrkorummet.
"Sommarlov" med komp av Therese och Matilda.
Här lockas några att fotografera när församlingen sjunger "Idas sommarvisa" med akompanjemang av Linus, Jens, Matilda och Therese.
Klass 4 - 5 samlar sig för att framföra "Sommardrömmar".
Olle Liljemark och Jens Brodin framför sången "Alla vill ha en vän" som skrivits av Jens. På skolan hade man en tävling som kallades "Lilla Melodifestivalen" och Jens vann tävligen med sin sång "Alla vill ha en vän".
Klass 6 sjöng både "Cecilia Lind" och "Det går en vind över vindens ängar". Bilden är tagen vid framförandet av den senare låten där Johanna Bergfors var solist.
Avångsklassen fick enligt traditionen blommor av förskoleklassen och tal av rektorn som önskade dem en fortsatt framgång. Ett särskilt tack och generöst beröm fick också skolstyrelsens avgående ordförande Tina Tjärnberg-Forslund för sina insatser. Hon kunde dock inte själv ta emot sina blommor, då hon gått före för att förbereda nästa punkt på programmet, fika nere vid skolan.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Olof Ulander

Uppdaterad 20070622