Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Punkrock kommer till Ljustorps bygdegård.

Fredagen den 23 mars ordnade Fritidsgården en konsert med punkbandet "Den tredje generationen" från Hudiksvall. En av medlemmarna i bandet är Marcus Härén bördig från Ljustorp. Marcus berättade att bandet fått namnet "Den tredje generationen" därför att när punken startade omkring 1976 med band som "Six Pistols" var det första generationen och andra generationen kom omkring 1985. Nu har punkrocken tagits upp på nytt och då kallar man det för tredje generationen.
Genom Lasse Forsgrens försorg fanns trummor, mikrofoner, förstärkare och högtalare på plats på scenen när orkestern anlände. Orkestern anlände inte ensam utan med sig hade man ett 20-tal supportrar från Sundsvall, klädda så att man inte kunde missta sig på deras genuina intresse för hårdrocken. Snart började man flytta ner hela musikutrustningen från scenen till golvet i stora salen, varför skulle så småningom visa sig. Efter stämning av trummorna och andra justeringar av ljudet kunde spelningen börja.
Bandet var mycket väl samspelade och låtarna pumpades ut med ett professionellt driv. Publiken var aktiv och dansade till musiken på sitt eget sätt. Dansen bestod av ett mycket intensivt hoppande och högt sparkande. Det var lätt att förstå att detta var synnerligen krävande och snart åkte grabbarnas kläder på överkroppen av. Ibland kunde en av dansarna känna behov av att förstärka upplevelsen ytterligare och tog sig fram till en av mikrofonerna och hjälpte orkestern med sången eller tog helt enkelt över mikrofonen. Någon större skillnad var det svårt att höra på orkestermedlemmarnas sång och dansarnas sång. Även dansarna kunde texterna och musiken perfekt. Efter ett tag insåg man att detta var normalt och troligen orsaken till att man flyttat ned orkestern på golvet.
De flesta av läsarna har förmodligen ingen kontakt med punkrock så det kan vara på sin plats att beskriva en dans. Musiken spelar och en kille springer ensam upp på dansgolvet och börjar dansa med hopp och höga sparkar. En tjej hänger på och börjar dansa bredvid under ett häftigt knuffande varefter de börjar hålla om varandra. En tjej till ansluter till gruppen, sedan ytterligare en kille eller flera. Ett ögonblick håller alla i varandra på linje för att strax därefter splittras i två grupper, så att killarna dansar för sig och tjejerna för sig. Två tjejer ramlar och fortsätter att rulla runt varandra på golvet ett tag innan de reser sig.
I ett lite lugnare skede går Elin Rönngren, Stavre, med en kompis fram till en orkestermedlem och vill ha autograf. Orkestern slutar spela och ägnar sig vänligt åt att skriva autografer åt flickorna, varefter man fortsätter utan kommentarer från någon.
Orkestern bestod förutom av Marcus Härén av Love Johansson och Linus Kjellin (elgitarr och sång) samt "Fluffy", som hette Arvid (trummor). Föreställningen filmades av managern Christian Frövall.
Kajsa Forsberg, Fuske var en i publiken och hon gillade bandet. Normalt lyssnade hon på allt från klassisk musik till hårdrock, även om bandet Nirvana var favoriten.

Kvällens hjältar i kulisserna var de vuxna som ställde upp för Fritidsgården och ungdomarna: Marina Månsson, Åsa Juhlin och Magnus Liljemark med Lasse Forsgren i spetsen.

Det tog ett tag för orkestern att komma på plats och under tiden spelade Anton Sjöström biljard i den fina fritidsgårds-lokalen.
Jennifer Forsgren valde i stället att spela kort under väntetiden.
Här är bandet i full gång med Marcus Härén till vänster.
Elin Rönngren med kompis fixar autografer.
Orkestern får hjälp av publiken med sången.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Olof Ulander

Uppdaterad 20070323