Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Julfest med dans på Bygdegården

Centern anordnar middag bestående av ett rikt julbord med dans första lördagen i december varje år sedan 1977. Normalt har det kommit ca 120 personer men deltagandet har varit avtagande så i år var det bara ca 70 st deltagare. Det kommer deltagare från många andra ställen än Ljustorp om än med anknytning till Ljustorp. De som bor i Ljustorp är nog inte ens i majoritet bland deltagarna. Frånsett att centern arrangerar så har festen ingen partifärg eller reklam och alla är välkomna. På bilden ovan hälsar Gunnar Höglund alla välkomna och inbjuder till bordet i en viss ordning. Klockan är då strax efter sju, men de flesta har kommit långt tidigare än utsatt starttid. Man vill sitta på ett speciellt ställe kanske, men framför allt vill man sitta med sina kompisar och då gäller det att ta plats kanske en timme innan utsatt tid.

Arrangemanget sköts av Ljustorps Centerkvinnor på ideell basis åt Centerns kommunkrets i Timrå. Man brukar anlita en populär orkester. I år var det Löpsjötorparn. Maten köps in färdig från lokala entreprenörer, som ibland hjälper till med framdukningen, ibland inte. I entrépriset ingår en lättöl eller läskedryck men många föredrar att komplettera med egna dryckesvaror med högre alkoholhalter.
Ovan förser sig Bert-Ola Mattsson och Ingrid Håkansson Öppom.
Bordet bjöd på det mesta man kan tänka sig på ett norrländskt julbord. Många sorters sill, rökt och gravad lax, ägghalvor med rom eller kaviar, kalvsylta, leverpastej, rödbetor, julskinka, rostbiff, rökt skinka, rökt korv, potatis i många former, Janssons frestelse, prinskorv, revbensspjäll och säkert mer. Middagen avslutas med ost och ris à la Malta.
Ulla-Britt Ulander och Rolf Bolander hade trevligt under middagen.
Så kom då dansen igång och trots en hög medelålder var alla, som kunde, uppe och dansade.Traditionsenligt dansar man först med sin fru eller partner, sedan med deltagarna vid bordet och sedan de andra man känner eller känner speciellt för. Den som inte kommer i sällskap kan få vänta på sin tur. Ovan dansar Elisabeth Andersson, Söråker och Björn Andersson, Edsta. Till vänster Freja och Lennart Tjärnberg, Lövberg. Det är demokratisk dans men det är männen som dominerar som uppbjudare.
Allt eftersom kvällen led blev påverkan av starka drycker och kanske ålder för mycket för en del, som hade svårt att hålla sig på benen i alla dansens virvlar,men det var undantag. Stämningen var god under hela kvällen och jag tror att alla hade trevligt. Klockan 22.30 serverades kaffe och pepparkakor, vilket för en del räcker till för att hålla igång resten av tiden och för andra utgör avslutningen på kvällen.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2007 Ljustorps Hembygdsförening

Uppdaterad 20070107