Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Hembygdsdagen 2006
Tema forntida mat
Under vintern har en studiecirkel arbetat med ämnet forntida mat och en berättarkväll har haft samma tema. Det beslöts därför att omsätta de teoretiska kunskaperna i praktik och bjuda deltagarna på smaker från 1000-talet på årets hembygdsdag. Förutom att bjuda på mat så gjordes en utställning med text, bilder och föremål.
Dagen inleddes som vanligt med gudstjänst som leddes av Torsten Berglund och Agneta Granlöf.
Gudstjänsten började med att sånggruppen Vittra framförde två stycken.
Kören sjunger.
Kantor Agneta Granlöf spelar på elorgel medan kören sjunger. Hembygdsföreningens "personal" var till största delen klädd i medeltidskläder. På bilden är det Ulla-Britt Ulander, som har en medeltida särk och en överklänning. Klädseln var sval i värmen, berättade Ulla-Britt.
Mellan uthusen och matkällaren hade det skapats en affärsgata med olika stånd, där man kunde hämta mat och smaka men också sitta eller stå och prata med gamla bekanta.
Längst till vänster i bilden grillar och skär Johan Modeér lammstekar med en mycket god sås, vars ingredienser hämtats från faktiskt kunnande om vad man använde under vikingatiden. Till höger om Johan står Barbro Nilsson och portionerar ut lax, som lagats i kokgrop. I den första dörröppningen huserar Hervor Wrang, som hade syrat kål och bjöd på smakbitar av majrovor,kirskål, tätört och många andra kryddor, som plockats eller odlats i trakten. I nästa dörröppning fanns Inger Andersson med gravat och torkat älgkött. Det torkade älgköttet kunde man doppa i älgbuljong, för att få det lite mjukare och mer välsmakande.
På bilden ovan försöker publiken få höra vad Hervor har att berätta. Till höger jobbar Johan med att få lammköttet perfekt.
Lars-Erik Nilsson tar just upp den färdiga laxen från kokgropen och räcker över paketet till Barbro Nilsson. Stenarna, som har omgett fisken och fisken, är fortfarande mycket heta efter att ha legat nedgrävda tillsammans i ca en timme.
Lammet serveras medan Anna Modeér och Åsa Eriksson jämför sina erfarenheter som blivande mammor.
Ulla-Britt och Ethel sköter försäljningen. I förgrunden står Isac Deldéns medicinkista, i vilken det nu finns bl a koppningsrör för att suga ut blod. Deldén är också känd för sitt källvatten, som hade tappats på flaska och fanns till försäljning för första gången.
Det fanns riktigt barkbröd att smaka på, men det fanns också möjlighet att grädda sitt eget pinnbröd, vilket vann genklang hos kvartetten ovan.
Ossian Ericsson tidstypiskt klädd (frånsett skorna), portionerade ut mjöd och enebärsdricka. Märta Rönngren jobbade med att förbereda fler pinnbrödsbak.

Ovan njuter Inger Wiklander, Eva Nygren och Greta Forsberg av det fina vädret, sången och alla människor som de träffade. I det rödvita tältet serverades blåbärskaka eller lingonkaka med grädde som Margareta Thunström hade bakat. Jo man fick kaffe till kakan.
Vittra fick inleda och de fick avsluta ett välbesökt arrangemang med extranummer.

 

insändarplats i Sundsvalls Tidning den 31/7 har föreningen fått uppskattningar vilket vi tackar för.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2006 Olof Ulander

Uppdaterad 20060806