Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Petrus Nordlander och hans musik
På initiativ av Gunilla Molin avhölls en musikalisk soaré av och med Gunilla Molin och Gerd Lagerbäck Källman på hembygdsgården i Ljustorp den 30 juni 2006.
Petrus har genom sitt ideella ungdomsarbete tänt den musikala elden både hos Gunilla och Gerd och därmed styrt inriktningen av deras liv som i båda fallen helt har ägnats musiken. Petrus försörjde sig som skolvaktmästare, var också träslöjdslärare och ungdomsledare i musik. Under ett tiotal år fram till 1972 skapade och ledde han också en kör, Hembygdskören men också Ljustorps spelmanslag och skolorkestern. Petrus var också en drivande hembygdsvän och en av personerna bakom tillblivandet av Hembygdsgården.
Till föreställningen hade deltagare i Petrus Hembygdskör inbjudits såväl som tidigare musikelever. Ett 70-tal personer hade mött upp på hembygdsgården och många av deltagarna hade inte setts på 40 år så det fanns mycket att prata om.
På bilden nedan från slutet på 1960-talet eller början på 1970-talet syns Petrus spelande sin fiol tillsammans med sin fru Ellen. Ellen var också aktiv i Petrus generösa stöd till musicerande ungdommar. Bestående insatser gjorde Petrus också genom den musik han skapade. Under kvällen framfördes ett flertal av Petrus verk.
Gerd till vänster och Gunilla till höger hade också valt ut sådant som Hembygdskören sjungit och som deltagarna kunde stämma in i.
Bland de framförda styckena fanns mycket som var känslosamt men också sådant som var glatt och skojfriskt.
Gerd och hennes fiol trivdes gott på hembygdsgården då akustiken fungerade mycket bra.
Ca 70 personer hade kommit så det blev tämligen trångt men alla fick plats.
Under kvällen berättade både Gerd och Gunilla annekdoter från tiden med Petrus. Gerd hade också skrivit en hyllningsdikt "Till Petrus och Ellen" som hon framförde.
Klackarna som fick prästfrun att tappa hakan. Kan man spela orgel i kyrkan med sådana skor?
Publiken fick sitta även i angränsande rum för att kunna se och höra.
Ingrid Staaf var en ofta anlitad solist i Petrus Hembygdskör och blev uppmanad att deltaga i den musikaliska yran genom att framföra en sång.
Bland annat spelades och sjöngs Sommarpsalm, Plocka vill jag skogsviol, Under rönn och syrén, Visa vid midsommartid, Säterjäntans söndag, Guds lov i naturen, Visa från Ådalen, Sommartrall, En marsch av Händel, Delsbo brudmarsch, Säg minns du den psalm och Kavaljerens avsked.. Fyra verk av Petrus Nordlander framfördes Ljustorpslåten, Vals från Ljustorp, Polska från Ljustorp och Skibotn-låten.
Så tog föreställningen slut efter några extranummer. Gerd och Gunilla avtackades för sina fina föreställning från Hembygdsföreningen, kamraterna och släktingarna till Petrus.
Publiken gav sig inte av direkt utan det fanns mycket att prata om än.

Det var en riktigt fin sommarkväll och pratet fortsatte utanför huset till sent.

Det finns en ljud-CD från kvällen som kan beställas via mail till olof@ulander.com.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2006 Olof Ulander

Uppdaterad 20060707