Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Midsommarafton 2006 på hembygdsgården
För de 10-tal personer som är inblandade i förberedelserna för midsommarfirandet är själva festen bara en liten del. Förberedelserna och efterarbetet tar desto längre tid. Gräset skall klippas och kanter skall ansas, husen skall städas, fönster skall putsas, dasset skall ställas iordning, björkar skall huggas och placeras ut, bullar och bakelser skall bakas, lax och tillbehör skall anskaffas, laxen skall gravas, smörgåsar göras, tältet resas, bänkar och bord ställas fram och rengöras. En viktig del av förberedelserna görs också av orkestern, Lövbergarna, som väljer musik och låtar för dansen kring stången. Blir det sedan hyfsat väder så att folk verkligen kommer när det är dags, så känns det så mycket bättre. 2006 var ett år med hyfsat väder och det kom mer folk än de närmast föregående åren.
Märta Rönngren plockar fram nybakade bullar och Inger Andersson är på väg ut i servieringstältet med fyllda kaffetermosar.

Midsommarstången kläds kvällen före med björklöv. På bilden smyckar Ethel Perälä
stången med gula och blå band innan barnen kommer
och får klä ringarna med plockade blommor i hinkar eller med de blommor de själva vill plocka runt hembygdsgården.

Laxmackor i all ära, men vad går det upp mot en korv med bröd! Korv med bröd var midsommaraftonens mest populära rätt på hembygdsgården. På bilden är det Ulla Laggren som njuter av sin korv.
När väl stången var smyckad med blommor av barnen och rest av starka män, kom dansen igång och allt var som det skall vara en midsommarafton med sol, musik och glada människor.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2006 Olof Ulander

Uppdaterad 20060630