Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Ljustorp årets by 2006 i Västernorrland

Det kom som en stor överraskning att Ljustorp först blev nominerad och sedan utsedd till årets by i Västernorrland 2006. Utmärkelsen skulle delas ut av landshövding Gerhard Larsson och det planerades för fest för ljustorparna. Alla föreningar (30 st) och företag inbjöds att deltaga med en liten utställning.
Mottagare av utmärkelsen var Ljustorps socken ek förening, vars ordförande Lena Liljemark nedan hälsar församlingen välkommen till Ljustorps bygdegård fredagen den 28 april 2006.
Att kalla Ljustorp för by är dock inte riktigt korrekt. Ljustorp består av drygt 30 byar och den byidentiteten är ljustorparna noga med.

Programmet inleddes med att de yngsta skolbarnen sjöng.
Under det att sången ljöd fotograferade mammor och andra flitigt med digitala kameror.
En vy över den talrika publiken. Landshövdingen (med handen mot hakan) står till vänster nedan.

Så blir det dags för landshövdingen att äntra scenen och framföra sitt tal till Ljustorp. På bilden nedan läser landshövdingen den officiella motiveringen, men då hade en del tappat intresset....
Den officiella motiveringen för utmärkelsen är: "Genom samverkan, en stark vilja och tydliga mål har ni lyckats stärka er bygds identitet och livskraft, där både ung och gammal har möjlighet att utvecklas, leva och bo. Med det engagemang och den delaktighet som ni visar, finns de förutsättningar som behövs för att skapa en attraktiv bygd med aktiviteter som främjar sysselsättning, nyföretagande och en bra livsmiljö. Ni är alla ambassadörer för den lokala utvecklingen och ert signum är att "inget är omöjlig". Det mest påtagliga beviset för detta är byggandet av en den nya affär som finns här. Låt möjligheterna styra ert fortsatta arbete tillsammans med er bygds starka framtidstro."

I sista ögonblicket före överlämnandet skriver landshövdingen på den jättecheck på 25 000 kr som följde med utnämningen. Utöver dessa 25 000 kr finns 10 000 kr att användas för fest för bygden. Förutom denna fest är en fest planerad till den 12 augusti.

Christer Nyman hade utsetts att ta emot priset. Det var en välförtjänt hedersbetygelse, då han under många år varit primus motor i många utvecklingsprojekt i Ljustorp.
Nedan tar Christer emot diplom och check.

Fanfarer.
Förra årets by var Liden, vars representant nedan gratulerar och lämnar över titeln "Årets by" och ett vårdträd, som skymtar i förgrunden.
Timrås kommunstyrelse ordförande Ewa Lindstrand (också boende i Ljustorp) gratulerade.
På både scen och vid borden skålades det i cider, alltmedan kören förberedde sig för sitt framträdande.
Nedan drar kantorn Agneta Granlöf igång körens välljud.
Snabbt scenbyte för ordförande Lena Liljemark från scenens glitter till kaffeservitris.
Ljustorp är ett jordbruks- och skogsbruksområde och den identiteten är man stolt över och värnar om. Nils-Henrik Eriksson och Marcus Bergfors representerar de unga bönderna.
Mjällådalens byalag med Harriet Sällström och Jan Bengtsson lyfte fram sin unika natur och bjöd på rökt fisk från sin nybyggda rökugn.
Nedan visar Centern och Centerkvinnorna upp delar av sin verksamhet.
Svenska kyrkan och Ljustorps baptistförsamling ställde ut bredvid varandra.
Svenska kyrkan representerades av prästen Peter Persman och kyrkovaktmästare Mats-Ingvar Perälä.
Årets företagare i Timrå Leif Nygren fanns också på plats. Nedan avnjuter han den goda smörgåstårtan, som alla bjöds på.
I Hembygdsföreningens monter fanns Märta Rönngren, Bert Matsson, Birgit Åhlin och Olof Ulander (bakom kameran).
Det som drog mest folk i Hembygdsföreningens monter var de fyra bildspel som visades.Här tittar Rosie Nygren med dotter och Eskil Söderlund.
Den stora modellen av en vattendriven ramsåg roade också många. Nedan är det landshövdingen som tar sig en titt och Bert Mattsson som demonstrerar.
Nedan visas en del av förskolans arbete medan Erland Nordström och Nils-Åke Eriksson samtalar.
Lövbergarna och Ljustorpsbälgarna slog samman sina resurser och underhöll nedan.
Festen är över, men skylten "Ljustorp årets by" sitter stadigt på bygdegårdsväggen och påminner om den nya värdigheten.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2006 Olof Ulander

Uppdaterad 20060814