Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
     

Ljustorps Hembygdsförening

Teaterkväll på Bygdegården

Måndagen den 16 januari var det på nytt dags för en föreställning på Ljustorps Bygdegård. Arrangör var Timrå Teaterförening och Ljustorps Hembygdsförening. Pjäsen heter Konserv och framfördes av Riksteatern.
Klockan 14 på eftermiddagen samlades "teaterarbetarna" vars uppgift är att hjälpa till med inbärning och uppsättning av all teaterrekvisita och att placera om bord och stolar. På plats från början var Östen Wiksell, Arnold Thunström, Bert Mattsson, Björn Andersson och Olof Ulander. Från Riksteatern kom två man som konstaterade att detta var deras 23:e anhalt på den 56 anhalter långa turnén. För att få fram kaffe, te, smörgåsar och soppa var också Margareta Thunström, Inger Andersson och Marianne Blom på plats kl 14.
Nedan har det mesta kommit på plats och 125 stolar placerats ut. Allt var utsålt. Det blev dessutom en liten kö av personer utan förköpta biljetter som kom in tack vare en del sjukdomsfall.
Nedan sitter teaterföreningens Ulla-Britt Ulander och Annie Dahlin, som just sålt ut alla biljetter samt Björn Andersson från Hembygdsföreningen som sålde fikabiljetter. Till vänster i bilden står den obligatoriska fruktkorgen som skall överlämnas till skådespelarna efter föreställningen.
Gunilla Bergerham, skådespelare och pjäsförfattare, till vänster och Eva Bäckman, skådespelare, samtalar med Birgit Bergfors, fd hushållslärare, om några föremål från gamla tiders kök.
Nedan scenmästare ljud Reidar Ajanki vid sin utrustning. Längst upp till höger i bilden syns antennerna till skådespelarnas och musikernas mikrofoner.
Spelet är igång med en yttre ram av att en fest för en kör skall förberedas i ett gammalt kök, som stått oanvänt länge. Tankar kring kvinnors arbete med mat några generationer bakåt blandas med värderingar om det globala köket idag. Dialogen glider också in på moderna kvinnoproblem som barn eller karriär.
50 är gamla konserver hittas i köket och på fråga till publiken, visade det sig att det var en person som fortfarande konserverar mat.
Pausen är alltid viktig. Allt som allt skall över 130 personer få sitt kaffe på ett trevligt sätt på några minuter. Inger Andersson och Märta Rönngren häller upp kaffe vid två av de tre borden. Margareta Thunström står bakom med mer kaffe. Även skådespelarna bjöd på smakprover. Man fick små runda knäckebrödsbitar och dem kunde man doppa i kolasås eller pesto.
Så samlas då publiken för den andra akten under glatt surrande.
Det var mycket musik som framfördes av Malin Hylphers, Anders Åstrand och Jan Levander. Anders Åstrand levererade ett ekvilibristiskt och skojfriskt framfört stycke på sin vibrafon, som rev ned stora applåder.
Mia Nilsson kommunicerar jazzinspirerat med Jan Levanders saxofon....
... och med Malin Hylphers dragspel.
När teaterföreningen lämnade över sin fruktkorg fick man som motgåva ett diplom från författaren Gunilla Bergerham.
Cirka kl 22.30 var all rekvisita inpackad i den stora lastbilen och lokalerna återställda, så alla i personalen kunde nöjda och glada ta sig hem.

Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2006 Olof Ulander

Uppdaterad 20060117