Första sidan    
  Aktiviteter i Ljustorp  
    Aktiviteter i september

Ljustorps Hembygdsförening


Medalj från Nordiska Museet
Nordiska museets nämnd har beslutat att tilldela Margareta Thunström " Medaljen för hembygdsvårdande gärning". Medaljen kommer att överlämnas den 24 oktober i samband med Nordiska museets årsdag. Medaljen ges till "personer som på ett förtjänstfullt sätt dokumenterat och förvaltat vårt kulturarv".
Det är en lång gärning i hembygdsrörelsen som belönas. Det var 1987 som Margareta blev ordförande i Ljustorps hembygdsförening. Genom ett intensivt arbete tillsammans med många andra inte minst hennes make Arnold Thunström har hembygdsföreningen under deras tid utvecklats och kunnat glädja många människor i festprogram, utflykter och studiecirklar. Hembygdsgården har renoverats och utökats. Bagarstugan, häbret och nu senast scenen har byggts för att passa de ökande verksamheterna. Se nedan där dock scenen har förberetts för vintern.

Margareta var ordförande i Ljustorps hembygdsförening fram till 1998. Under tiden 1995 till 2002 var hon också ordförande för Medelpads hembygdsförbund. När Margareta tänker tillbaka på denna tid känner hon sig mest glad för kontakten med alla människor i och utanför föreningen, skolbarnen som har besökt hembygdsgården och också samverkan med Timrå teaterförening som gett en regelbunden teaterverksamhet till bygden.
På bilden nedan står Margareta framför sitt eget skötebarn, samlingen av kaffekoppar i hembygdsgårdens stora sal, vilket för många ger trevliga minnen och samtalsämnen.

Det är inte första gången Margaretas engagemang för hembygdsrörelsen uppmärksammas. Hon har genom ett Sidastipendium fått åka till Madagaskar och fick tillsammans med sin make utmärkelsen Årets Timråbo år 2003. Margareta hoppas kunna fortsätta att arbeta i hembygdsföreningen för att bl a få in fler och yngre medlemmar.


Kontakta Ljustorps Hembygdsförening

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2001 Olof Ulander

Uppdaterad 20040930