Första sidan  

Bussutflykt med TGC

Olof o Ulla-Britts hemsida
Efter att ha fått starta bussen med hjälp av ett yttre batteri bar det av mot yxtillverkningen i Gränsfors som var dagens första besöksmål. Chaufför var K G Modin som hela dagen framgångsrikt kämpade med den osynkroniserade växellådan. Till höger bussens verkmästare Carl-Johan Bångfeldt.
Upplev lite av färdkänslan.
Färden gick så långt som möjligt på småvägar där en behaglig hastighet var 60 km/tim. Vid ett tillfälle tvingades vi ut på motorväg och nådde ett kort exstatiskt ögonblick hastigheten 70 km/tim.
Lyckligen framme i Gränsfors utan missöden. Ordföranden i TGC, Jan Jennehag, ser nöjd ut även om spegeln han håller i fick skruvas fast.
Smedjan i Gränsfors består huvudsakligen av 4-8 stansmaskiner av denna typ, tillverkade i början på 1900-talet. De olika stansarna är bestyckade för de olika yxmodellerna man har i produktion. Processen inleds med att stålsämnet hettas upp med induktion. På bilden har ämnet fått rätt temperatur och har förts fram för att klippas av till en yxa.
Smedens uppgift är att som på bilden föra ämnet mellan de olika verktygen och forma yxan. Företaget producerar mellan 70 000 och 75 000 yxor per år.

Hela utflyktsgänget utom Karl-Erik Bergman som tog bilden.

Från vänster Jan Jennehag, Mette Blom, Kenneth Blom, Torben Hägglund, Ove Sjölin, Ingemar Åsenlund, KG Modin, Carl-Johan Bångfeldt, Olof Ulander, Jan Holmkvist, Bengt Andersson, ?

Vid Västanå 136 stannade vi för nästa besök. Här står bussen i en autentisk miljö med en butik från kanske 1950-talet. Bussen är från 1950. Bussen startade klanderfritt hela dagen efter morgonens problem.

Affären innehas av Christer Vallgren som använder den för att ställa ut sina prylar. Här visar Christer en mycket speciell 78-varvsskiva för Bengt Andersson.

På en vägg fanns en tidningsartikel om butiken uppsatt.

Här blandas allt. En gammal oöppnad ölflaska, en snäppa för att koppa blod och unika silverskaftade bestick i ben för att äta lutfisk från 1700-talet ligger framme på disken tillsammans med en sockertopp och godisförpackningar.
Går man över vägen från butiken kommer man till en, före detta, IOGT-lokal som Christer använder som utställningslokal för sin mopedsamling.
Samlingen i den här lokalen sades omfatta ca 125 st mopeder av många olika typer. De flesta verkade vara bruksmaskiner av huvudsakligen svenska märken. Jag såg ex inga Pusch maskiner Mängden olika typer var imponerande.
Christer i diskussion med några mopedintresserade.

Kontakta oss

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2018 Olof Ulander
Skapad 20180824

Uppdaterad 20180828