Första sidan Familjealbum

Midälva genea-logiska och DIS ordnar visning
av Nolbymonumentet

Olof o Ulla-Britts hemsida
De båda släktforskarföreningarna hade ordnat en visning av fornminnesområdet vid Nolby 20150919. Upprustningen har kommit till stånd i samband med att den nya motorvägen dragits delvis genom området. Området är stort och omfattar många gravhögar, bland annat Norrlands största hög och Kvissle kapell, ruinen av en kyrkobyggnad från1200-talet.
Monumentet består av informationsskyltar och ovanstående fiffiga illustration av vattennivån relativt marken för 2000 år sedan. Alla blankpolerade metallytor i tunn plåt som rörde sig i vinden skapade en illusion av en vattenyta sedd underifrån.
Det var drygt ett tjugotal personer som hörsammat inbjudan och som fick ta del av Tord Lundgrens entusiastiska presentation. Tord har vuxit upp på södra sidan av fornminnesområdet och följt dess utveckling från ett ingenting till en sevärdhet på internationell nivå.

Kyrkoruinen utlöste ett särskilt intresse och här undersöks dess murar med slagruteteknik medan Robert Hammarberg något konfunderad ser på.
Leif Grundberg gjorde för några år sedan utgrävningar på platsen och fann mycket intressant material. Platsen har bl a behandlats i hans doktorsavhandling "Medeltid i centrum" från 2006.

Kontakta oss

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2015 Olof Ulander
Skapad 20150919

Uppdaterad 20150919