Första sidan  

Elektra i Umeå 2014

Olof och Ulla-Britts hemsida
Så sitter vi, 2000 personer, bänkade i det som utgör palatset. Framför oss har vi scenen 40 m bred och 200 m djup. Kullarna framför oss är Agamemnons grav och där pojiceras en bild på orkestern med 70 personer. Föreställningen inleds med blixt och dunder. De nio stora containerdörrarna öppnas plötsligt ut väller rött belyst blod i väldiga strömmar. Det är slutet på denna scen jag hinner få med en bild av. Jag uppfattar det som att nu mördas Agamemnon.
Dottern Elektra träder fram och lyfts upp i denna jättedocka, 12 m hög. Observera sångerskans plats i en korg i brösthöjd.
De två faderlösa kungadöttrarna är förtvivlade.
Drottningen som tillsammans meds sin älskare mördat sin man anländer. Det är ca 30 personer i ställningen som rullas fram av svartklädda scenarbetare. Varje arm utgörs av en person.
Drottningen med sin svans närmar sig Elektra.
Drottningen med följe kom upp på läktaren bara några meter från oss.
Brodern Orestes kommer som en skogsbrand. Mördar sin mor och dennes älskare.
De två kungamördarna bränns slutligen på bål
Hela ensemblen avtackas. Orkesterns 70 personer stod strax bredvid.Bortom alla effekter måste också sägas att sångprestationer och musik var enormt bra. Ljudet gick fram hur bra som helst och högtalarsystemet var arrangerat så att man kunde följa sångarens väg över den stora scenytan. Imponerande under dessa förhållanden.
Tiden i Umeå räckte även till ett besök på Bildmuseet och Västerbottenmuseet. Här är det lunch på Västeerbottenmuseet, Ulla-Britt Ulander, Nils Sjöström och Gun Söderkvist..
Kjell Söderkvist, Kajsa Sjöström och Olof Ulander.
Västerbottenmuseet överraskade med flera mycket fina utställningar. Den största glädjen skänkte en utställning Next level craft som var en 20 minuters resa i fantasi och sköna föremål med hjälp av ljus, ljud och film. Utställningen är gjord av Aia Jüdes. Ett 40-tal konsthantverkare ingick i utsällningen som plockats ut av de 4 nordliga länens hantverkskonsulenter.

Kontakta familjen Ulander

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2014 Olof Ulander

Uppdaterad 20140826